De ce îl iubeşti mai mult după sex

De Stela Moisescu pe

De ce simţi o coenxiune specială cu un bărbat care îţi cauzează numai bătăi de cap şi nefericire? Află că propriul corp îţi joacă feste, acţionează independent de voinţa ta…
… şi te face să trăieşti o avalanşă de sentimente fabricate, dar pe care tu le percepi ca fiind reale.

Imediat după sex se petrec o serie de reacţii chimice în organismul tău pe care le confuzi cu o  adevărată poveste de dragoste. Mai rău, această eroare de judecată se petrece doar în cazul femeilor.

Iată de ce se simt femeile mai ataşate de partener după o partidă de sex, în timp ce sexul tare adoarme subit!

Răspunsul este oxitocina, hormonul dragostei, al cărui nivel creşte în timpul unui orgasm şi la femei şi la bărbaţi. El îţi înceţoşează trăirile, dându-ţi falsa senzaţie de încredere şi ataşament faţă de partener. Tocmai de aceea, atâtea femei implicate în relaţii defectuoase nu renunţă la ele, căci sexul este fenomenal.

Totuşi, oxitocina le păcăleşte doar pe femei. În primul rând, tu îl eliberezi într-o cantitate mai mare. S-a demonstrat că, în cazul femeilor, şi stimularea vaginală şi cea a sânilor provoacă eliberarea oxitocinei în sânge, afirmă doctorul Beverly Whipple.

Mai apoi, oxitocina eliberată interacţionează cu alţi hormoni importanţi: estrogenul (prezent doar în organismul femeilor) şi testosteronul (prezent în cantitate mai mare la bărbaţi decât la femei. După cum ai ghicit estrogenul intensifică modul în care acţionează oxitocina, iar testosteronul inhibă acţiunea oxitocinei. De aceea, după sex femeile simt mai puternic decât bărbaţii senzaţia de ataşament.

Cum distingi sentimentele reale de ce induse

Partea bună este că în dimineaţa următoare, după un somn profund, efectele oxitocinei dispar, astfel că ar trebui să distingi sentimentul de iubire autentic, de unul indus artificial.

O altă soluţie ar fi să amâni cât mai mult activitatea sexuală cu un nou partener, pentru a-ţi da seama cât de mult te atrage personalitatea lui.

Mai multe studii arată că au mai mult succes căsniciile în care partenerii au aşteptat să facă sex până după căsătorie. De ce? Pentru că cei doi au timp să se cunoască unul pe celălalt şi să îşi dea seama cât de compatibili sunt, fără ca judecata să le fie alterată de hormoni precum oxitocina.

Tocmai de aceea oamenii folosesc cel mai des „nepotrivirea de caracter” ca scuză în cazul divorţurilor. După ce atracţia sexuală se mai domoleşte, iar hormonii sunt eliberaţi în cantităţi mai reduse, ajungi să-l cunoşti pe cel de lângă tine şi să constaţi că nu cu el vrei să-ţi petreci restul vieţii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro