Cum treci peste despărţirile temporare din cuplu

De Libertatea pentru femei, pe

Viaţa te aduce uneori unde vrea ea şi nu unde vrei tu. Chiar dacă îţi iubeşti soţul, poate că este nevoie să vă despărţiţi pentru o perioadă. De exemplu, munca în străinătate pare a fi singura soluţie pentru multe familii.
„Decizia ca unul dintre soţi să plece la muncă peste hotare trebuie să fie luată de amândoi, stabilindu-se foarte clar care sunt motivele şi faptul că dificultăţile financiare nu pot fi rezolvate altfel”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.
Note pentru aducere aminte
„Recomand ca raţiunile pentru care plecarea este absolut necesară să fie scrise pe hârtie cu argumentele de rigoare. Astfel, în viitor, când vă veţi întreba sau veţi fi tentaţi să vă învinovăţiţi unul pe celălalt pentru anumite decizii, să puteţi citi ce aţi stabilit chiar voi. De multe ori, după ce soţii trec hopul financiar şi îşi restabilesc bunăstarea materială (dar nu şi liniştea emoţională), încep să vadă numai anumite aspecte ale situaţiei trecute şi consideră că s-ar fi putut descurca şi altfel. Dacă există acea scrisoare, lucrurile se limpezesc”, spune specialistul. Motivele ar trebui să fie cu adevărat importante. Dacă vă puteţi rezolva problemele rămânând împreună, acest lucru ar fi de preferat. Astfel, încercaţi să vedeţi dacă nu cumva nu mai plecaţi sau vă mutaţi amândoi împreună cu copiii (dacă aveţi) în străinătate.
Fii pregătită de schimbare
Despărţirea temporară vă va schimba pe amândoi, fără doar şi poate. Toate experienţele noi prin care veţi trece îşi vor pune amprenta asupra voastră. Va fi un test din toate punctele de vedere. Când îl vei revedea, nu te aştepta să fie acelaşi pe care îl ştii. Dar nu înseamnă neapărat să te aştepţi la ceva rău. Va fi doar diferit. Dacă amândoi dovediţi maturitate şi dorinţă de a fi împreună, veţi trece peste orice hop.
Programaţi întâlnirile
Nu lăsaţi la voia întâmplării ora şi ziua în care comunicaţi. Şi spontaneitatea este bună uneori, dar, dacă nu aveţi stabilit un program, este posibil ca multe „întâlniri” să fie ratate. Şi chiar dacă vorbiţi la telefon sau pe internet, încercaţi să vă mai vedeţi şi personal pentru o vacanţă mai lungă sau doar pentru un weekend prelungit, cel puţin o dată la şase luni. Mai ţii minte primele întâlniri şi cât de chinuitoare era perioada în care nu vă vedeaţi? Cât de frumoasă era revederea? Acum aveţi şansa să vă simţiţi din nou ca la început. Aşteptarea poate da mai multă savoare întâlnirilor şi discuţiilor la telefon. Poţi să faci ceva special pentru el, cum ar fi să-i trimiţi scrisori de dragoste, diverse cadouri care să îi amintească de tine sau o înregistrare cu tine şi copiii spunându-i cât de mult îl iubiţi.
Nu exagera cu gelozia
Gelozia poate condimenta o relaţie, dar, în cazul vostru, poate fi letală. Nu fi excesiv de bănuitoare şi nu îl cicăli. Şi pentru că poţi fi tentată să apelezi la imaginaţie, atunci când nu cunoşti detalii despre ce face în viaţa de zi cu zi, la fel se poate întâmpla şi cu el, stabiliţi de la bun început să vă povestiţi unul celuilalt despre evenimentele de la lucru, despre noii prieteni pe care vi-i faceţi între timp. Faptul că ştiţi amănunte vă face să fiţi mai puţin geloşi.
Pune punct la timp distanţei
Dacă este posibil, stabiliţi de la început cât timp veţi sta departe unul de celălalt. În caz că el pleacă pe o durată nelimitată sau pentru câteva luni şi, apoi, data întoarcerii se tot amână, există riscul ca relaţia voastră să fie în declin. Apare neîncrederea, lipsa speranţei că veţi mai fi împreună vreodată şi de aici instabilitatea. Drept urmare, chiar dacă este greu din punct de vedere financiar, ar fi bine ca prioritatea să fie relaţia voastră şi cea cu copiii. Pe cât posibil, reuniţi familia cât mai curând, chiar dacă nu vă veţi îndeplini toate planurile pe care le-aţi avut la început. Gândiţi-vă bine dacă aveţi cu adevărat nevoie de o casă mare în care nu va locui nimeni, cum se întâmplă în cazul multor români plecaţi peste hotare. Poate ar fi bine doar să vă redresaţi financiar şi apoi să construiţi o viaţă împreună fie aici, fie în ţara de adopţie.
Alunga suspiciunile
„Sunt de parere ca ar fi bine sa fie stabilita o modalitate de comunicare şi, pe cât posibil, sa fie respectata. De exemplu, daca ai zis ca vei fi la telefon sau la calculator la o anumita ora, sa faci tot posibilul sa te ţii de cuvânt, chiar daca îţi este greu. Daca se întâmpla sa ratezi mai multe întâniri de genul acesta, încrederea se erodeaza şi apar suspiciuni de multe ori nejustificate. Concediile trebuie petrecute împreuna – fie cel plecat se întoarce acasa, fie familia merge în vizita la el. În ceea ce priveşte fidelitatea, cel mai susceptibil sa calce strâmb este cel care pleaca. Cel/cea care ramâne acasa are mai multe probleme de gestionat, cel mai adesea copii de crescut. Are în preajma rude şi vecini. Astfel, apare riscul de a fi descoperit mai repede decât cel aflat în strainatate şi va fi mai precaut. Dar gândeşte-te ca daca el e predispus infidelitaţii o poate face oriunde. Nu trebuie sa plece în alta şara pentru asta.” Psiholog Cristina Ion-Radulescu, Cabinet Psihologic Cristina Ion-Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!