Ce sacrificii nu trebuie să faci într-o relaţie

De Raluca Cristea pe

Într-un fel sau altul, toţi facem sacrificii în cuplu. Ocazional sau frecvent, interesele tale se confruntă cu ale lui. Deci, ce e de făcut?

În primul rând, încearcă să faci cât mai multe sacrificii bune (cele care îţi aduc mulţumire şi pentru care nu vrei ceva în mod special înapoi) şi evită sacrificiile rele (cele care obligă partenerul să ofere ceva în schimb sau cele care te incomodează, te denigrează, te limitează).

Aşadar, dacă sacrificiile rele sunt duşmanii unei relaţii de cuplu fericite, ce sacrificii nu trebuie să faci într-o relaţie?

Să devii dependentă de el

Intri într-o relaţie pentru că ai nevoie de sprijin şi dragoste, nu ca să te agăţi de un bărbat pentru noi coordonate. Este în regulă să te mulezi pe celălalt, dar nu să te laşi absorbită de puterea bărbatului de lângă tine.

Cu siguranţă te descurcai bine şi înainte să apară el. Nu cred că lăsai pe altcineva să-ţi spună ce şi cum ar trebui să faci. Altfel, după un timp ajungi să crezi că fără el nu poţi să faci nimic. Şi ghici ce dezastru de proporţii o să simţi că are loc dacă relaţia se încheie.

Concluzia? Păstrează-ţi măcar jumătate din independenţa feminină atât de plăcută!

Să-ţi neglijezi familia şi cariera

Pentru că multe femei pun părinţii şi jobul pe locul 2 în favoarea iubitului şi asta mai ales dacă EL a fost “aşteptat” mult timp sau a venit după ce ai încheiat de puţin timp o relaţie care te-a dezamăgit foarte tare. Practic, el devine prinţul cuceritor şi tu prinţesa victimă gata să se dedice total vieţii alături de salvatorul ei. Greşit!

Părinţii şi cariera ar trebui să fie pentru fiecare femeie elemente de stabilitate şi independenţă. Abia apoi bărbatul pe care ar trebui să-l testezi ca să-i acorzi la fel de multă importanţă ca şi părinţilor sau ascensiunii profesionale.

Să-ţi pierzi demnitatea în faţa mamei lui

Oricât de mult ar vrea actuala sau viitoarea soacră să se impună, tu trebuie să-ţi păstrezi calităţile care te fac specială şi mai ales, demnitatea. Nu înseamnă să adopţi o atitudine superioară sau atotştiutoare pentru că exact asta urăsc soacrele. Mai degrabă intră-i pe sub piele, alege căi de mijloc, uneori chiar spune ca ea şi fă ca tine.

Când el îşi lasă mama să vorbească în numele lui sau când tu o laşi să coordoneze relaţia, tocmai ţi-ai asigurat o viaţă de coşmar.

Să nu mai ai grijă de tine

Când rutina se instalează sau când sunt exagerat de preocupate de nevoile bărbatului de lângă ele, femeile fac greşeala să se neglijeze. Nu se mai gândesc la binele lor la fel de mult, trec peste mici ritualuri de înfrumuseţare sau relaxare cu care erau obişnuite… De fapt, când ajungi să nu te mai simţi bine în pielea ta, când nu îţi mai place ce vezi în oglindă, poţi fii sigură că nici lui şi nici celor din jur n-o să le mai placă.

Şi uite cum noţiunea de eşec în cuplu primeşte o nouă motivaţie.

Să te schimbi până nu te mai recunoşti

Ai lăsat o parte din prieteni de-o parte ca să-i accepţi pe ai lui? Ai renunţat la tabieturi sau hobby-uri de-o viaţă doar pentru că el preferă altceva? Felicitări! Tocmai te-ai transformat într-o păpuşă Barbie bună de manevrat.

N-ar fi mai bine să adopţi atitudinea de genul “serviciu contra serviciu”? El nu e obişnuit cu plăcerile tale şi prietenii tăi, nici tu cu ai lui. Soluţia? Fiecare lasă de la el şi se adaptează la noile condiţii. În momentul în care el vrea să devii altcineva pentru el, înseamnă că te iubeşte pentru cum vrea să te transforme, nu pentru cine eşti acum.

Tu ai făcut astfel de sacrificii sau ai încheiat relaţia pentru că nu ai vrut să le faci?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro