Reușește George MacKay, caporalul erou din filmul 1917 să-l salveze de la moarte pe John F. Kennedy?

De Alexandru Preda, pe

Nu cred că există cinefil care să nu fi văzut 1917, filmul inovator al celebrului regizor Sam Mendez, pelicula despre se spunea la un moment dat ca o să câştige Oscarul pentru cel mai bun film. A existat la un moment dat şi un mic scandal iscat după gala premiilor omuleţului de aur în care voci din ce în ce mai sonore au contestat decizia Academiei de film Americane de a înnobila strania producţie coreeană Părăsitul, în detrimentul peliculei despre primul război mondial. Într-un final apele s-au liniştit, 1917 a plecat acasă cu 3 statuete şi noi am rămas cu imaginea tânărului caporal englez care trece prin experienţa vieţii lui traversând” no mans land-ul” frontului din Franţa anului 1917 în încercarea de a-şi salva regimentul de la o anihilare totală.

Înainte să apară în 1917, puţină lume auzise de George MacKay, tânărul şi firavul actor britanic care şi-a început cariera cu un rol minuscul dintr-un serial de televiziune. Anii au trecut, puştiul din reclame şi-a descoperit vocaţia devenind un actor complex care ştie cum devine treaba în meseria asta aparent facila dar îngrozitor de solicitanta şi grea.

În 17 ani de meserie, George MacKay a strâns la centură 8 seriale de televiziune jucând roluri diverse, unele mai bune altele mai slabe, dar toate animate de dorită de a creşte artistic într-o lume în care concurenta este uriaşă. Săptămâna asta o să ne oprim la” 11.22.63” un serial SF în care MacKay joacă rolul unui tânăr prins în vârtejul unui plan nebunesc de a opri asasinarea preşedintelui American JFK. 

Lets save the president.

Acum 53 de ani mai exact pe 11.22.63 președintele american JFK era asasinat în piața Dealey din oraşul Dallas. Lee Harvey Oswald presupusul autor al asasinatului. Nu confirmă bănuielile anchetatorilor pentru că este ucis două zile mai târziu de către Jack Ruby un proprietar de cluburi de noapte.

Formată în grabă, comisia Warren este însărcinată cu anchetarea crimei. Însă rezultatul îndoielnic prezentat în ceea ce ulterior s-a numit raportul Warren, a alimentat de-a lungul anilor multe dintre teoriile conspirației.

Cine l-a omorât de fapt pe Kennedy? Ruşii, CIA, FBI, petroliştii americani, Mafia sau mai nou chiar soția lui Jackie ca răzbunare pentru aventura președintelui cu Marilyn  Monroe… nu se ştie încă. Cert este că nici până acum, după 54 de ani chiar dacă arhivele au fost deschise, nu știm exact cine a fost în spatele tragicului eveniment.

Serialul pe care vi-l propun săptămâna asta se numește 11.22.63, dată la care preşedintele american a fost asasinat în Dallas. Mini seria este o adaptare pentru televiziune a celebrei nuvele cu același nume de Stephen King în care facem cunoştinţă cu Jack Eping, un obscur profesor de liceu care reușește printr-un context interesant de împrejurări să se întoarcă în timp cu 54 de ani pentru a împiedica asasinarea lui JFK. Cum reuşeşte să-şi ducă profu nostru sarcina la bun sfârşit, ce se întâmplă ulterior și cum se schimbă istoria, dacă se schimbă… rămâne să vedem… în 11.22.63

Protagonistul acestei serii este James Franco un actor american în vârstă de 42 de ani pe care l-am redescoperit de curând în” The Deuce”, un serial despre viaţa din oraşul New York într-o perioadă în care sexul, prostituţia şi drogurile au acaparat citadela americană.

James Franco este cu preponderență un actor de film, dar ca mulţi alţi slujitori ai marelui ecran, şi-a început cariera într-un serial TV (Freaks and Geeks) jucând rolul unui puşti îndrăgostit de hard rock.

În 2010, Franco joacă magistral în filmul ”127 de ore” și obține o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, dar pierde la mustață în favoarea lui Colin Firth care obţine Oscarul pentru rolul său din Kings Speach – Discursul regelui.

Partenerul lui James Franco un cursa pentru salvarea preşedintelui american este George MacKay, un tânăr actor de 28 de ani, pe care l-am mai văzut în mini seria de televiziune ”Outcast”. Cu sânge britanic în vene, MacKay şi-a început cariera în 2003, evident tot într-un serial, cu un rol minuscul în seria Rose and Maloney. În cei 17 ani de la primul contact cu aparatul de filmat, George a jucat în peste 30 de filme şi seriale făcându-se remarcat în producţia For thone în Peril, prestaţie care i-a adus un premiu Bafta. Au urmat ani buni pentru tânărul MacKay cu apariţii în filme alături de actori consacraţi cum ar fi Viggo Mortensen, Daniel Craig sau Liev Schreiber. În 2019 acceptă provocarea lui Sam Mendez şi joacă rolul caporalului Schofield din filmul 1917, producţie care ne-a arătat un alt mod de a face cinematografie, inovaţie pntru care a primit 3 premii Oscar.

11.22.63 este un o dramă interesantă în care stilul celebrului Steven King se simte de la primele imagini. Este genul de serial care se vede repede şi se uită greu. Deşi lasă senzaţia unui thriller/action veritabil, 11.22.63 îmbină inteligent suspansul acţiunii principale cu o emoţionantă poveste de dragoste care creşte încet în background, ajungând către final să coloreze în culori calde un story care se voia mai mult dark & grey.

Am spus de multe ori, timpul este inamicul numărul unu al serialistului pătimaș. Când nu știi la ce serial să te uiți, aruncă o privire pe serialex.ro și poate îţi vine vreo idee. Nici eu nu am timp de pierdut, aşa că recomand numai seriale bune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!