Designerii români au expus la Paris

De Andra Pecingina, pe

Târgul Pret-a-Porter Paris a reunit peste 1500 de branduri şi designeri din 45 de ţări, dar şi creatori români de succes. Unica.ro a discutat cu aceştia despre participarea lor…
… la târg şi proiecte viitoare!

Complexul expoziţional parizian a găzduit zilele acestea designeri români, invitaţi în cadrul secţiunilor „Atmosphere d’Hiver” „Go Easy”, „Go Magic” şi „e Box”, dedicate anticipării tendinţelor din modă pentru toamnă-iarnă 2010.

Creatorii autohtoni incluşi în sunt Adelina Ivan, Irina Schrotter, Ludmila Corlăţeanu, Valentina Vidraşcu, Maria Lucia Hohan, Silvia Şerban, Elena Perseil, Carmen Grigoriu şi Manuela Gaspar.

Designerii români au expus la ParisDesignerul român de origine basarabeană Valentina Vidraşcu este la prima ei participare la un astfel de eveniment şi ne împărtăşeşte impresiile sale de pe parcursul târgului.

„Este prima mea prezenţă la târg şi cred că este foarte bine organizat din partea României,” ne spune creatoarea.

„Am venit cu colecţia Blouse Roumaine din care am vândut. Place tuturor. Iile sunt lucrate manual şi sunt cam scumpe pentru clienţii de aici, în toamnă voi veni cu ceva mai accesibil.”

Valentina Vidraşcu a fost invitată de Ambasada Franţei la Bucureşti să prezinte noua sa colecţie pentru primăvară-vară 2010 în martie, ca urmare a faptului că designerul a câştigat Grand Prix la Festivalul PASARELA 2009.

Ea ne dezvăluie şi câteva detalii din culise. Se pare că designerii români au vândut foarte bine, având clienţi mai vechi…

Acelaşi lucru ni-l spune şi Ludmila Corlăţeanu „colecţia place, a fost primită foarte bine.”

Designerul este deja prezent în ţări ca Italia, SUA, Grecia şi Kuweit şi există în urma târgului „comenzi noi. Rochiile au un succes enorm la franţuzoaice şi s-ar putea să vând în curând şi în două magazine din Paris”, ne mărturiseşte Ludmila.

Ludmila Corlăţeanu prezintă în cadrul târgului Pret-a-Porter Paris noua sa colecţie pentru toamnă-iarnă 2010-2011, „Niña”, inspirată de celebra artistă Nina Simone. Tot ea ne dezvăluie că noile ei creaţii au plăcut în special cumpărătorilor din Japonia şi Franţa şi cele 30 de rochii din colecţia „Nina” vor fi curând accesibile şi clientelei din România.
Designerii români au expus la Paris
Cum descrie designerul ultima colecţie în cadrul propriului blog… ” rochii feminine şi uşor copilăreşti, din amestecuri de lână în nuanţe de gri cărbune şi gri antracit (cu nuanţe alternative bej şi albastru deschis).
Designerii români au expus la ParisElena Perseil locuieşte la Paris şi prezintă colecţii vestimentare şi de accesorii cu numele său la Bucureşti, dar creaţiile sale se vând în mult mai multe locuri din lume: Osaka, Tokyo, New York, Atena, Bruxelles, Riyad, Kuweit, Liban şi Paris.

Designerul ne spune că  a adus la târgul din Paris ultima sa colecţie, cea pentru toamnă-iarnă 2010-2011,  „modelele din tricot au fost primite foarte bine, se aşteaptă cu nerăbdare colecţia de vară unde zona de lux poate fi şi mai spectaculoasă.”

Am întrebat-o pe creatoare ce fel de clientelă există în Franţa pentru brandul său vestimentar şi am aflat că unii cumpărători vechi sunt importanţi, deoarece au fidelizat la rândul lor clienţii din magazinele lor, „aceştia întreabă mereu dacă au mai primit ceva de la Elena Perseil, având se pare nişte consumatoare fidele”.

În cadrul acestei ediţii a Târgului Pret-a-Porter de la Paris Elena Perseil a înregistrat şi comenzi noi.

„Am avut un magazin din Nigeria care a cumpărat chiar dacă a fost colecţia de iarnă, mai ales zona de lux. Am inteles că e vorba de unul dintre cele mai importante magazine din capitală, îmi place aceasta idee să fiu prezentă şi în Africa. Este pentru prima dată…” aflăm de la designer.

Întrebată de noi cum se simte criza financiară în domeniul prêt-a-porter, Elena Perseil declară: „nu am simţit criza globală, se vorbea de nişte preţuri mai mici, de clienţi mai dificili, mai reţinuţi, dar comenzi au fost. Clienţii vechi sunt foarte importanţi, mai ales Harvey Nicholas din Dubai.”

 La întoarcerea în ţară Elena Perseil pregăteşte prezentarea unei noi colecţii pentru publicul roman, la sfârşitul lunii aprilie sau început de mai.

Standul casei de modă Irina Schrotter s-a aflat chiar la intrarea principală în VIP Paris Hall şi este important să mai afli că designerul se află la eveniment pentru a-şi prezenta ultima colecţie, cea pentru primăvară-vară 2010.

Alte câteva branduri româneşti de modă se află zilele acestea la Paris şi îşi expun creaţiile în cadrul acestui târg de amploare: 13grade, Papucei, Deilani by Delia Brad, DADA, Escurial, Minette.ro, Marcolev (mănuşi) şi Tris Company (poşete şi genţi din piele naturală şi material sintetic).

La ediţia din septembrie 2009 România a fost reprezentată la acest salon de Irina Schrotter, Elena Perseil, Maria Lucia Hohan, Silvia Şerban, NES Shoes, Christine Kostoff Couture Bucuresti şi mulţi alţii.

În toamna viitoare, mai exact în septembrie 2010 se prefigurează o listă mult mai mare de nume româneşti la acest târg parizian prestigios!
Află mai multe despre designerii români cu succes peste hotare!

Foto: arhiva Ringier

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro