pierderea bruscă şi pentru scurt timp a cunoştinţei şi a funcţiilor vitale, din cauza opririi trecătoare şi reversibile a circulaţiei sangvine la nivelul creierului
apare la persoane emotive, cu labilitate psihică, în urma unor emoţii puternice
Principalele cauze
stenoză aortică (îngustarea orificiului aortei) sau mitrală (îngustarea orificiului valvei mitrale care separă atriul stâng de ventriculul stâng)
insuficienţă aortică
infarct miocardic
cardiopatie congenitală cianogenă (boală ce apare de la naştere şi este însoţită de culoarea vineţie a buzelor şi a unghiilor la copii)
bronhopneumopatii obstructive cu insuficienţă respiratorie marcată (sincopă respiratorie)
emoţii puternice
puncţii
dureri intense
compresiuni pe sinusul carotidian (sincopă reflexă – lovituri sau presiune la nivelul gâtului, ce declanşează o formă de leşin)
Tratament şi remedii naturiste pentru leşin
Primul gest
persoana afectată este aşezată în poziţia culcat, pentru a evita rănirea ei, în cădere
comprese cu apă rece pe frunte
se administrează lichide
este chemat de urgenţă medicul
Tratament clasic
vitamine
minerale
energizante
tratarea bolii de bază
Remedii naturiste
acupunctură
reflexoterapie
masaj terapeutic
tratament homeopat
Pulsatilla
Apis melifica
Ignatia
Moschus
cura cu ouă de prepeliţă
amestec din: 100 ml de suc de sfeclă roşie, 4 linguri de miere polifloră, 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, 20 de gălbenuşuri de ouă de prepeliţă
preparare: se pun într-un recipient de culoare închisă, din sticlă, se toarnă apă rece peste acest amestec, se agită, se lasă la macerat 12 ore, după care se mai adaugă 1 linguriţă de pudră de busuioc şi 1 linguriţă de pudră de coada-calului; seagită din nou
administrare: cantitatea obţinută se împarte în 6 părţi; fiecare parte se consumă pe parcursul a 2 zile, cu o oră înaintea meselor principale; acest remediu, puternic vitaminizant şi energizant, se foloseşte o dată pe lună
măceşe
decoct: 2 linguriţe de fructe zdrobite la 500 ml de apă; se încălzeşte apa, iar fructele zdrobite se introduc în momentul în care aceasta este fierbinte; se fierbe 1 minut, după care se lasă în repaus, la infuzat, 15 minute; se strecoară şi se consumă peste zi, îndulcit cu miere de albine; cura durează 2 săptămâni
cătină şi miere de albine
într-un recipient din sticlă se pun 500 g de fructe de cătină zdrobită şi 300 grame de miere; se amestecă, apoi se lasă la macerat 7-8 zile; se consumă zilnic câte 1 linguriţă din acest amestec, până când se termină toată cantitatea; se efectuează o cură toamna şi alta primăvara.
preparare: se pune amestecul de plante într-un recipient şi se toarnă, peste el, 50 ml de apă rece; se lasă la macerat 10 minute, apoi se toarnă 200 ml de apă clocotită şi se ţine vasul acoperit 3 minute
administrare: se strecoară şi se consumă seara, înainte de culcare.