Ţi-ai pierdut cartea de muncă? Află ce trebuie să faci!

De Unica.ro pe

Dacă ţi s-a întâmplat să-ţi pierzi cartea de muncă, primul pas pe care trebuie să-l faci este să anunţi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Potrivit legii aflate în vigoare în România…

…cu privire la pierderea, furtul sau la deteriorarea documentelor, următorul pas este publicarea unui anunţ în Monitorul Oficial, în care trebuie precizată pierderea respectivului document.

Conform datelor obţinute de la Inspecţia Muncii, după publicarea anunţului în Monitorul Oficial te poţi prezenta la  ultimul loc de muncă la care ai lucrat pentru a solicita eliberarea unui carnet de muncă duplicat. În cazul în care compania nu îşi mai desfăşoară activitatea, duplicatul îţi va fi eliberat de unitatea zonală aferentă.

După eliberarea noului carnet de muncă există două posiblităţi de a-ţi „recupera” istoricul profesional.

Prima este să mergi la toate locurile de muncă anterioare pentru a-ţi completa toate datele referitoare la vechime, stagii de cotizare şi salarii obţinute.

A doua posibilitate, în cazul în care foştii angajatori nu te pot ajuta, este să adresezi o cerere Inspectoratului Teritorial de Muncă, pentru a ţi se elibera actele care să demonstreze informaţiile lipsă despre trectul tău professional.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro