Români din toate ţările…

De Unica.ro pe

Am primit de curând sugestia de a scrie şi despre sau pentru cei care lucrează în afara României. Şi trebuie să recunosc că subiectul este pe cât de tentant, pe atât de controversat.
Există Români care lucrează în companii multinaţionale, pe care acestea i-au trimis să lucreze în diverse sedii ale acestora din Europa sau mai departe, şi care vor să se întoarcă acasă. Există şi Români care au emigrat, şi care îşi doresc o reîntoarcere, deşi sunt adaptaţi în mediul în care trăiesc şi lucrează.

Probabil vă veţi întreba de ce s-ar întoarce. Am doar câteva exemple, este posibil ca în aceste categorii să se regăsească şi unii dintre cei care mi-au sugerat acest subiect:

– decizia de întoarcere a fost legată de familie
– decizia de întoarcere este legată de dorinţa de a contribui cu ceva la ceea ce se întâmplă în ţară
– decizia de întoarcere nu este luată încă, dar este investigată ca potenţială opţiune de a reveni mai aproape de familie şi prieteni.

Am avut bucuria să cunosc câţiva români care au decis să se întoarcă pentru a contribui cu ceva la modul în care se dezvoltă lucrurile în România.  Unul dintre exemplele pozitive este legat de o persoană care a ales chiar să lucreze ca prim job intr-o companie de stat, doar pentru că a considerat că poate ajuta chiar şi acolo. Din păcate decizia s-a dovedit greşită, însă a fost mai simplu să facă schimbarea din România decât de la distantă.

Am văzut însă şi situaţia în care adaptarea a fost dificilă, şi datorită mediului social şi greutăţilor întâmpinate în rezolvarea unor probleme simple, administrative, dar şi din cauza stilului de management autohton, în unele situaţii mult diferit de stilul cu care s-au obişnuit în afara ţării!

Mai bine să îi întrebăm pe ei:

Ce vă determină să vă întoarceţi în ţară?
Care sunt cele mai mari problemele legate de expatriere şi repatriere?
Dacă sunteţi în afara României şi vă doriţi o întoarcere în ţară, ce vă îngrijorează cel mai mult?

www.careeradvisor.roArticolul a fost redactat de Mădălina Uceanu – Career Coach, activă de peste 15 ani în domeniul recrutării.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro