Afacerile şi prieteniile pot rezista împreună?

De Unica.ro, pe

Ai o prietenă cu care te cunoşti de 10 ani. Aceasta îţi propune să vă deschideţi o afacere. Ce faci, accepţi? Înainte de a-ţi da răspunsul, încearcă să iei în considerare toate implicaţiile…

… pe care le are acest lucru. Poate multe persoane se gândesc că este minunat să aibă un business împreună cu cel mai bun prieten. Partenerii s-ar înţelege perfect, iar afacerea ar merge ca pe roate.

Însă, atunci când doi oameni care se cunosc de foarte multă vreme lucrează împreună, gradul de toleranţă şi acceptabilitate dintre aceştia poate depăşi limitele de „siguranţă” pentru business.

Probleme care pot apărea în relaţia profesională şi personală

Există riscul ca, unul dintre cei doi să se bazeze pe faptul că cel mai bun prieten îi este şi partener de afacere şi că din acest motiv îşi poate permite luxul de a nu merge într-o zi la firmă, de a întârzia repetat sau de a nu finaliza proiectele la termenul stabilit. Toate aceste lucruri pot avea efecte negative asupra afacerii.

Un alt posibil risc la care business-ul este expus constă în amestecarea relaţiei profesionale cu cea personală. Dacă între cei doi prieteni există o problemă mai veche, dată uitării, care a lăsat anumite amintiri, se poate ca la un moment dat, unul dintre ei să ia o decizie profesională influenţat de experienţa personală.

De aici pot începe certuri, conflicte de idei, răceala îşi poate face apariţia între cei doi parteneri şi astfel atât relaţia de prietenie, cât şi afacerea pot avea de suferit.  

Dezamăgirile pot creea probleme

Dacă în istoricul relaţiei de prietenie dintre cei doi actuali parteneri a fost un moment în care unul l-a dejamăgit pe celălalt, încrederea zdruncinată în trecut poate naşte suspiciuni în prezent.

Să presupunem că te dicizi să porneşti afacerea împreună cu prietena ta. În trecut aceasta te-a dezamăgit atunci când aveai nevoie de ea. Se ştie că orice afacere trebuie să aibă un acţionar principal care deţine 51% dintre acţiuni. Ce faci, accepţi ca prietena ta să fie acţionarul principal? În ce fel va fi afectată decizia ta de încrederea pe care o ai în ea?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!