Invata sa spui NU

De Corina Buhagiar, pe

Tocmai te-ai apucat de treaba si muncesti ca si bagata in priza. Cand, in mijlocul activitatii tale impecabile… suna telefonul!
E seful care iti cere nu stiu ce raport, un coleg care te implora sa faci o treaba in locul lui sau doar un client agasant care vrea informatii suplimentare. Evaluand din ochi situatia, ceea ce tocmai faceai „costa” mai mult decat sa raspunzi noii solicitari. Stii sa spui NU?

Tehnica „plus, plus, minus”
Nu e usor sa refuzi. La urma urmei, nimanui nu-i place sa fie refuzat. Dar daca asta e cea mai buna solutie, nu trebuie sa eziti. Tehnica recomandata indeobste ca sa eviti eventuale resentimente sau tensiuni este cunoscuta si sub numele „plus, plus, minus”. Adica inaintea unui semnal negativ (refuzul tau) trebuie sa nu uiti sa pui cel putin doua semnale pozitive.

De exemplu: „Ce bine imi pare sa te vad! (plus) Vad ca vacanta asta ti-a priit de minune! (plus) Dar nu pot sa stau acum sa palavragim (minus) ca ma asteapta seful!” Sau „Ma bucur ca v-ati gandit la mine (plus), data trecuta chiar ca am facut o echipa grozava (plus), dar acum imi e imposibil (minus) din cauza noului proiect…” Sau „Stiti ca eu nu v-as refuza (plus), sunt sigura ca raportul e important (plus), dar am de facut asta si asta inainte de pranz. Daca imi spuneti dumneavoastra (un plus suplimentar) la care din ele sa renunt…”

Altfel spus „tu, tu, eu”
Nu e suficient sa plasezi doua scuze inaintea refuzului. Ideea e sa atenuezi impactul emotional negativ a lui NU cu cel putin doua aprecieri pozitive si sincere la adresa celuilalt. Aminteste-ti de certurile dintr-un cuplu. Cei doi pornesc de la un motiv minor, iar apoi ajung sa se certe din cauza… ca se cearta. Tot asa, pentru celalalt conteaza mai putin motivele pentru care il refuzi; in schimb va aprecia daca simte ca iti pasa de el.

„Am o gamada de treaba (vorbesti de tine, deci echivaleaza cu un 0 in ochii celuilalt) iar azi vreau sa plec mai devreme (tot un 0, cu ce il consoleaza?!) si de asta nu te pot ajuta (minus)” suna mult mai rau decat „Uita-te pe raportul asta de luna trecuta (plus: „imi doresc sa iti iasa bine”), sunt sigura ca te descurci tu (plus: „am incredere in tine”), eu am plecat, pa!” (minus)
Pana la urma, a spune NU cu gratie este o arta care se invata ca toate celelalte: exersand!

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!