Festivalul George Enescu: un eveniment cultural elitist

De Unica.ro, pe

„Mi-l aduc aminte pe Enescu intr-unul din concertele sale de la Paris. Canta incovoiat asupra viorii, transpus. Eram impresionat si uluit. O sala intreaga il urmarea fascinata. Puterea de daruire a …
„Mi-l aduc aminte pe Enescu intr-unul din concertele sale de la Paris. Canta incovoiat asupra viorii, transpus. Eram impresionat si uluit. O sala intreaga il urmarea fascinata. Puterea de daruire a unui interpret-compozitor nu este covarsitoare într-un veac al tehnicii?” – este declaratia din 1970 a lui Calvin Seih, profesor la Conservatorul din Montreal. Domnul profesor participa deja la a 12-a editie a festivalului George Enescu.

Acest festival a fost infiintat in 1958, la 3 ani dupa moartea maestrului, in memoria si pentru pretuirea lui. Toata floarea muzicii simfonice din lume era invitata sa participe – si de obicei chiar o facea. Nu ne miram ca a ajuns astazi sa fie unul dintre cele mai prestigioase manifestari de gen. Concureaza cu succes cu Festivalul de la Salzburg, mai vechi si – pe vremuri – mai faimos decat el.

La prima editie a fostivalului, Nadia Boulanger – cunoscuta compozitoare si dirijoare americana care a murit in anul 1979 – a fost uimita de participarea publicului romanesc. „Pe o caldura torida, sala de concert era umpluta pana la refuz; oamenii ascultau ore intregi si se intorceau din nou; am remarcat entuziasmul, gentiletea si generozitatea acestui public.”

Festivalul George Enescu este recunoscut ca un eveniment cultural elitist, care aduna cei mai prestigiosi artisti din toata lumea – fapt care face ca Bucurestiul sa fie si el pe lista capitalelor culturale europene. In timpul festivalului se desfasoara si concursul cu acelasi nume. Din juriu fac parte membri din intreaga lume, iar premiile in bani sunt consistente.

Unul dintre cei mai vechi parteneri al festivalului este Televiziunea Romana, care anul acesta implineste 50 de ani de cand si-a unit eforturile cu organizatorii acestui eveniment. In prezent, festivalul este promovat si de canalele de televiziune CNN, Mezzo si Euronews.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!