Femeile din mediul rural sunt discriminate profesional

.

În ciuda eforturilor din ultimii ani, femeile din mediul rural rămân o categorie dezavantajată şi discriminată în plan familial, social şi profesional. Tocmai de aceea…
… Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural a demarat un proiect de durată care îşi propune să reducă inegalitatea de şanse şi să crească accesul la locuri de muncă pentru femeile de la sate.

Femeile de la ţară, dezavantajate şi discriminate

 
În ultimul timp s-au observat schimbări în bine în ce priveşte atitudinea oamenilor de la ţară faţă de femeile care lucrează. Chiar şi aşa, există încă stereotipuri privind inferioritatea sexului frumos.

Conform unui sondaj de opinie realizat anul trecut la cererea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), 85% din oameni cred că rolul femeii este acela de a se îngriji de casă şi familie, pe când bărbatul trebuie să câştige bani. Aşa se explică de ce există femei dependente financiar de familie.

Chiar şi atunci când lucrează, femeile sunt dezavantajate în raport cu bărbaţii, în sensul că îşi găsesc cu greu locuri de muncă, sunt plătite mai prost sau nu li se permite accesul la anumite domenii sau funcţii.

Mai trist este că multe din aceste femei nu se consideră discriminate. Ele nu au educaţia necesară pentru a recunoaşte tratamentul discriminatoriu, nu-şi cunoc drepturile şi nu ştiu ce măsuri pot lua într-o asemenea situaţie.

Mai mult, persoanele de ambele sexe din mediul rural nu prea au acces la cursurile de formare profesionala organizate de autorităţi. Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă activează în reşedinţele de judeţ, adică prea departe de cei care au cea mai mare nevoie de cursuri.

Centre de suport pentru femeile de la ţară

Proiectul „Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural” se desfăşoară până în octombrie 2013 şi are două obiective majore: combaterea stereotipurilor de gen privind rolul femeii din mediul rural şi îmbunătăţirea capacităţii de angajare a femeilor din mediul rural.

Pentru a atinge aceste scopuri, proiectul va consta în analize şi demersuri concrete. Se va evalua situaţia României în ce priveşte gradul de ocupare a femeilor de la sate, se vor analiza oportunităţile de afaceri şi dezvoltare profesională, însă vor exista şi campanii de informare în mediul rural, cu accent pe stereotipurile de gen şi discriminarea femeii.

Dar cel mai important este că se vor înfiinţa centre de suport destinate femeilor din mediul rural. Aici ele vor găsi informaţii, consiliere şi vor putea participa la
cursuri de calificare şi recalificare.
Cele patru centre de suport vor funcţiona la fel ca agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, numai că îşi vor desfăşura activitatea la sate, iar angajaţii vor fi proactivi, adică vor lua iniţiativa în oferirea de servicii beneficiarelor.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton