Fă-ţi planuri de carieră pentru 2010!

De Unica.ro pe

În anul ce tocmai se încheie, din cauza crizei financiare, foarte mulţi oameni din jurul nostru au fost mulţumiţi pentru simplul fapt că au avut un loc de muncă…

…O mare parte dintre aceştia nu s-a gândit la dezvoltarea carierei sau la avansarea profesională.

Chiar dacă viitorul nu este prezentat a fi prea strălucit, nu trebuuie să te demoralizezi şi să consideri că anul viitor nu vor exista prea multe posibilităţi de avansare profesională sau de schimbare a companiei în care lucrezi.

Poţi remarca faptul că încă în piaţă lucrurile se mai mişcă, angajări se fac şi unele sectoare de activitate nu au înregistrat regrese din cauza crizei, ci doar au stagnat.

Acum, la final de an, este perioada perfectă în care îţi poţi face o evaluare a situaţiei profesionale şi îţi poţi stabili noul plan de carieră pentru 2010.

Iată câteva întrebări care te vor ajuta să te poziţionezi pe piaţa de muncă acum:

Mi-am păstrat jobul pentru că am considerat că nu există alte oportunităţi în piaţă?

Am avut ocazia de a învăţa lucruri noi din provocările pe care le-am înfruntat, chiar dacă salariul meu nu a crescut?

Cred cu tărie faptul că voi fi recompensată de către companie pentru toate eforturile mele, după ce această perioadă financiară se va sfârşi?

Îmi doresc să contui cariera în domeniul în care lucrez acum?

Este destul de bine dezvoltat networking-ul meu pentru a-mi oferi acum un nou loc de muncă?

Dacă mi s-ar oferi o nouă poziţie, aptitudinile mele ar fi îndeajuns de dezvoltate pentru a putea face faţă?

Dacă eşti sigură că organizaţia din care faci parte pierde lupta financiară cu condiţiile pieţii dar ţi-ar oferi în continuare multe posibilităţi de dezvoltare profesională, profită de acest lucru şi vorbeşte cu şeful tău despre domeniile în care vrei să-ţi dezvolţi cunoştinţele anul viitor.

Cu siguranţă  după ce „apele se vor linişti”, compania va aprecia mult dorinţa ta de dezvoltare şi eforturile făcute în acest sens.

Însă, dacă nu vezi o perspectivă pe termen lung în compania în care lucrezi pentru cariera ta, atunci este timpul să faci un plan pentru a schimba compania sau chiar cariera pe care o ai. Chiar dacă nu-ţi va fi foarte uşor să-ţi găseşti un loc de muncă, fă eforturile necesare, dezvoltă-ţi noi abilităţi şi când piaţa îşi va reveni, vei fi foarte bine cotată faţă de alţi specialişti din piaţă, care în ultimii doi ani au rămas la acelaşi nivel al carierei.

Gândeşte-te unde ai vrea să fii peste şase luni. Foloseşte networking-ul, fă-ţi noi contacte, anunţă-ţi intenţiile, ajută la rândul tău cât poţi, pentru că nu se ştie niciodată cine te poate ajuta când vei avea cu adevărat nevoie.

Priveşte anul 2010 ca pe un nou început al carierei tale şi spune-ţi „anul acesta trebuie neapărat să avansez profesional!”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro