Cum ajungi femeie de carieră?

De Unica.ro pe

De ceva vreme, e foarte trendy să devii femeie de carieră. Călătorii, engleză impecabilă, şefi deştepţi, maşină de serviciu, deux-pieceuri Chanel, soţ înalt, copii cu bonă, casă la curte.

Sunt doar câteva dintre „avantajele” pe care le poate avea o femeie de carieră. Multe femei, multe vise. Ca să ajungi însă la o carieră îţi trebuie minte, noroc, dar şi parcurgerea câtorva etape. Despre acestea vorbeşte Adriana Boşcănici, managing partner la Trainart, companie specializată în traininguri.

„Din punctul meu de vedere, o femeie de carieră nu este neapărat sinonim cu ocuparea unei poziţii manageriale de top. Există femei cu cariere strălucite în domenii specializate, precum cercetarea, comunicarea sau relaţiile publice, care nu ocupă poziţii manageriale, ci sunt pur şi simplu cei mai buni specialişti în domeniu. De asemenea, există femei de carieră care ocupă poziţii manageriale de top sau care sunt antreprenori”, spune Boşcănici.

Valori umane care pot aduce succesul în carieră

Împreună cu specialista în traininguri şi cu psihologul Elena Dumitru am stabilit un set de valori care te pot ajuta să atingi succesul în carieră :

– corectitudinea
– lipsa orgoliului exagerat
– încrederea în reuşită
– complexitatea în gândire
– perseverenţa
– setea de informatii şi cunoştinţe noi
– „obsesia” lucrului bine făcut până la capăt
– învăţarea continuă
– profesionalismul
– puterea de a previziona
– respectul faţă de cei mai buni
– dorinţa de a te compara mereu cu cei mai buni ca tine
– apropierea faţă de oameni
– inteligenţa emoţională în complexitatea ei

Conduita profesională diferă în funcţie de valorile personale

Specialiştii spun că valorile umane ale persoanei determină conduita profesională pe care aceasta o va alege în carieră. „Dacă este un om corect, atunci conduita profesionala va denota şi inspira corectitudine. Dacă nu, nu. Nu ne putem minţi că acasă suntem într-un fel şi la serviciu altfel, deşi este cunoscut faptul că la serviciu mai toţi purtăm o mască profesională. Când însă diferenţa între cine eşti cu adevărat şi cine doreşti să pari a fi este prea mare, se vede şi se simte”, consideră reprezentatul Trainart.

Şi studiile sunt foarte importante

Psihologul Elena Dumitru consideră că şi studiile au o importanţă foarte mare în construirea unei cariere de succes. „Se ştie prea bine că în ziua de azi, studii poate face oricine. Însă dacă vrei să fii apreciată şi să ajungi să întâlneşti succesul în carieră, trebuie să te diferenţiezi de ceilalţi. Trebuie să ai ceva în plus. Poţi face asta prin absolvirea unor cursuri de specializare foarte rare. Trebuie să devii unul dintre singurii specialişti dintr-un domeniu pentru a putea considera că eşti cu adevărat de succes”, spune aceasta.

Un astfel de tip de studiu este MBA-ul, spune reprezentantul Trainart. „Acum există pe piaţă foarte multe programe de dezvoltare managerială, fie la nivel basic, fie la nivel avansat. Un program de MBA mai ales, prin complexitatea tematicilor, instrumentele folosite, experienţa profesorilor, lectorilor şi a colegilor te ajută să te dezvolţi profesional pentru ca are un grad ridicat de aplicabilitate practică”, explică Boşcănici.

Unele dintre cele mai accesate studii de MBA sunt cele de administrarea afacerilor, adresate unui segment de manageri executivi şi antreprenori, cu o bogată experienţă în muncă. Un astfel de exemplu este programul de MBA al universităţii „Open University Business School” din Marea Britanie, prezent şi în România, fiind unul dintre elitele programelor de masterat în lume.

În plus, Adriana Boşcănici recomandă tuturor femeilor care îşi doresc o carieră de succes, să lucreze în primul rând cu sine, să practice introspecţia cât mai frecvent şi în urma acesteia să acţioneze.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro