Ce ar trebui să faci în zilele de după ce iei salariul pentru a te bucura de un buget echilibrat

.

Educaţia financiară a devenit un subiect din ce în ce mai popular şi din ce în ce mai multe persoane sunt interesate să înveţe cum să-şi administreze finanţele şi chiar să facă investiţii.

Dacă şi pe tine te interesează să afli mai multe despre cum îţi poţi gestiona bugetul mai eficient, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare în zilele de după ce iei salariul.  

Plăteşte-te mai întâi pe tine

Mulţi experţi în educaţie financiară susţin că, după ce iei salariul, înainte de a plăti facturile şi datoriile, este bine să te plăteşti pe tine. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că ar trebui să depui o sumă între 5% şi 20% din salariu într-un cont de economii, pentru investiţii în propriul tău viitor. Dacă în acest moment al vieţii tale ţi se pare complicat să pui deoparte 5% din salariul tău, poţi începe cu 2%. Contul tău de economii este primul pas spre independenţa financiară şi în plus te ajută să te simţi mai puţin stresată în eventualitatea unei situaţii dificile, cum ar fi şomajul sau problemele de sănătate. 

Fă cumpărături 

Nu, nu e vorba de sandale şi un nou costum de baie! Este vorba despre cumpărături pentru casă şi cămară. Acum ar fi momentul să cumperi alimente neperisabile, cum ar fi uleiul, zahărul, cafeaua, făina, conservele de peşte etc. De asemenea, ar trebui să ai în vedere produsele de igienă personală şi pe cele de igienă a locuinţei. Înainte de a pleca la cumpărături, fă-ţi o listă cu toate produsele de care ai nevoie şi încearcă să o respecţi.

Plăteşte-ţi facturile

Înainte să te apuci să faci alte cheltuieli consistente, plăteşte-ţi toate facturile şi alte datorii. Dacă ai rate la bancă, asigură-te că data limită de depunere este după ziua standard de salariu, în acest fel nu rişti să rămâi fără bani. În prezent, multe aplicaţii online ale băncilor îţi oferă posibilitatea de a automatiza anumite plăți, inclusiv cele pentru furnizorii de servicii, aşa că poţi opta pentru această variantă dacă îţi e mai simplu. 

Plăceri personale

Desigur, viaţa ar fi destul de plictisitoare dacă ar trebui să munceşti doar ca să îţi achiţi facturile, datoriile şi să cumperi mâncare. Ca să te simţi cu adevărat împlinită, banii tăi ar trebui să-ţi faciliteze anumite experienţe sau comodităţi. Ca să îţi gestionezi eficient bugetul, nu uita să ai în vedere şi acest aspect. Acum e momentul să-ţi plătești abonamentul la sală, la piscină sau la masaj sau să rezervi o sumă pentru tratamentele şi serviciile de înfrumuseţare lunare. De asemenea, dacă intenţionezi să-ţi achiziţionezi un produs mai important, cum ar fi o bijuterie sau un ceas de mana, este mai bine să o faci în primele zile de după ce iei salariul, înainte să intervină alte cheltuieli.

Alte cheltuieli de avut în considerare

Pe lângă cele enumerate mai sus, mai pot apărea, în funcţie de situaţia personală, diferite alte cheltuieli, legate de maşină, participarea la nunţi sau botezuri, vacanţe etc. În general, este bine să le ai în vedere dinainte, astfel încât să poţi depune lunar sume mai mari în contul de economii şi să nu fie nevoie să te lipseşti de o parte considerabilă din salariu pentru a le acoperi. Dacă nu ai fost prevăzătoare sau, pur şi simplu, nu ai avut posibilitatea de a face economii, stabileşte exact suma de care ai nevoie şi ce consecinţe poate provoca absenţa ei asupra bugetului tău lunar. 

Cu puţină organizare şi atenţie la cheltuielile pe care le faci, dar şi la ordinea lor, şi tu îţi poţi gestiona bugetul mai bine în fiecare lună, astfel încât să te bucuri de o viaţă confortabilă.    

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton