Angajarea prin agenţiile de recrutare

De Adina Radu, pe

Piaţa locurilor de muncă din România se află în criză şi fiecare încearcă să găsească soluţii salvatoare în cazul în care este nevoit să îşi caute alt job. Recent mi-a atras atenţia o întrebare pe care o membră a comunităţii unica.ro
care o membră a comunităţii unica.ro a adresat-o specialistului nostru în carieră, Mădălina Uceanu.

Când putem apela la agenţiile de recrutare pentru a ne găsi jobul potrivit?

Răspunsul este: Oricând – cu condiţia să apelezi la agenţia care ţi se potriveşte. Am citit frecvent despre situaţiile în care de exemplu tinerii absolvenţi de facultate nu ştiau încotro să se îndrepte pentru a găsi un job. Mădălina Uceanu însă ne explică:  „Agenţiile de recrutare sunt şi ele specializate pe anumite domenii şi nivele de experienţă, veţi găsi destul de multe agenţii care plasează în special proaspeţi absolvenţi sau persoane cu mai puţină experienţă, cum de asemenea veţi putea găsi companii specializate în recrutarea pentru posturi de management.” 

Deci, agenţiile de recrutare sunt pentru toată lumea, deşi până acum nu cred că am auzit vreun tânăr absolvent care să fi apelat la o astfel de metodă pentru a-şi găsi un job. Dar poate de acum încolo lucrurile se schimbă.

După ce ţi-ai definit clar nivelul la care te afli în carieră –  experienţă, domeniul în care eşti specializată şi alte criterii care te interesează  – caută agenţiile de recrutare care au în portofoliu clienţi care oferă joburi în conformitate cu cerinţele tale.

Următorul pas este alcătuirea unei liste a acestor firme de recrutare şi contactarea lor. Selecţia trebuie să o faci cu atenţie şi să te documentezi bine înainte pentru a fi sigură că ai ales o agenţie serioasă. Mădălina Uceanu ne spune: „aş sugera abordarea acestora, fie prin aplicarea la unul dintre joburile postate de ei, fie prin email direct”. Nimic mai simplu! Fă un mic research înainte să aplici, interesează-te care sunt companiile pe care firma de recruatre le are în portofoliu şi poţi chiar să faci o selecţie a acestora, în cazul în care ai anumite reţineri cu privire la unele dintre ele.

Avantajele colaborării cu o agenţie de recrutare

Un avantaj atunci când apelezi la o agenţie de recrutare este acela că nu durează mult până să fii chemată la interviuri. Gândeşte-te că la fel ca şi tine, ele sunt interesate ca tu să găseşti un job în cel mai scurt timp. Serviciile pe care ţi le oferă ţie fima de recrutare sunt gratuite, însă agenţia este plătită de angajator atunci când îi aduce candidatul ideal.

Un alt avantaj este acela că agenţia de recrutare te poate pregăti aşa cum trebuie pentru interviul cu potenţialul angajator. Îmi povestea recent un prieten, care s-a angajat cu ajutorul unei firme de recrutare, că l-au sfătuit atât în privinţă intrebărilor care urmează să îi fie puse, cât şi asupra modului în care e cel mai bine să se ducă îmbrăcat.  Mi s-a părut o atitidine profesionistă din partea lor, atitudine care a şi contat foarte mult ….amicul meu s-a angajat doar după un singur interviu!

Privind din exterior, am senzaţia că relaţia dintre candidat şi agenţia de recrutare trebuie să fie la fel de deschisă ca cea dintre un medic şi pacientul său. Trebuie să ştie tot ceea ce te doare. Aşa că nu ezită să le spui celor la care apelezi care sunt pretenţiile tale, ce salariu îţi doreşti, dacă există anumite  constrângeri în ceea ce te priveşte şi orice altceva crezi că ar trebui să ştie. Mesajul tău va ajunge la angajatorul potrivit, dar ambalat profesionist în aşa fel încât să te scoată în evidenţă.
 
Aşadar, adaugă agenţiile de recrutare pe lista de resurse care te-ar ajuta în găsirea unui job, mai ales acum când ofertele de locuri de muncă sunt puţine. Nu te descuraja, dacă lucrurile nu se schimbă peste noapte şi foarte important este să menţii în permanenţă legătură cu agenţia la care ai apelat pentru a fi la curent cu modul în care decuge procesul de recrutare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!