Ai spirit de echipă?

De Corina Buhagiar pe

Tu cum te descurci cu spiritul de echipa? Cu siguranta ti l-ai trecut la CV printre calitati. Dar cat de des in folosesti? Cand ai pus ultima oara interesul grupului mai presus de al tau personal?
De curand am citit pe net ceva interesant. Gastele salbatice zboara in stoluri in forma de V. Gasca din varful V-ului deschide o bresa in aer care face ca stolul sa se deplaseze cu 70% mai repede decat daca fiecare gasca ar zbura separat.

Cand gasca din fruntea stolului oboseste, se retrage in formatie si o alta ii ia locul. Se pare ca gastele din formatie gagaie ca sa o incurajeze pe cea din fata sa mentina viteza. Iar daca una dintre ele se imbolnaveste sau e ranita, doua gaste raman cu ea pana se face bine sau moare si isi continua drumul apoi cu un alt stol. Ce parere ai despre asa un spirit de echipa? Sa fie niste gaste cu creierul cat o mingiuta de ping-pong mai destepte decat oamenii cand vine vorba de „teamwork”?

Tu cum te descurci cu spiritul de echipa? Cu siguranta ti l-ai trecut la CV printre calitati. Dar cat de des in folosesti? Cand ai pus ultima oara interesul grupului mai presus de al tau personal? Te incrunti cand seful te pune sa lucrezi impreuna cu altcineva? Sau cand ai fost alaturi de un coleg la necaz?

Golden team
Se spune ca valoarea echipei e mai mare decat suma valorii partilor. Adica 1+1+1 este mai mult decat 3. Poate fi 5 sau chiar mai mult. Asta, evident, daca fiecare dintre acei 1 stie ce are de facut si se intergreaza armonios in „organismul” echipei. Daca unul trage „hais” si altul „cea”, suma lor s-ar putea sa dea chiar mai putin de 3!
Ce presupune, deci, spiritul de echipa?

1. Incredere
Nu se poate vorbi de spirit de echipa daca fiecare membru il priveste suspicios pe celalalt, se barfesc sau se sapa pe la spate, evident! Daca ti se pare ca traim intr-o epoca in care „nu merita sa ai incredere in nimeni” inseama ca ai ucis din start posibilitatea de a face parte dintr-o echipa de succes.

Fiecare membru al echipei (care n-ar trebui sa depaseasca 10, maxim 12 persoane) ar trebui sa se poate baza, fara rezerve, pe ceilalti, exact ca in vechea zicala „toti pentru unul si unul pentru toti”. Daca vrei sa verifici gradul de incredere pe care il aveti unii in ceilalti, incercati acest joc simplu: fiecare sa inchida ochii si sa se „arunce” in gol, cu spatele, de pe un scaun, ceilalti fiind „la prindere”. Daca eziti, inseamna ca incredera nu e inca deplina.

2. Comunicarea
Este extrem de importanta. Daca fiecare sta cu nasul in calculatorul propriu si abia mormaiti un salut unul spre celalalt de dimineata, despre ce spirit de echipa poate fi vorba? Din pacate, ceea ce vrei sa spui, cu ceea ce ai spus de fapt si cu ceea ce inteleg ceilalti din ce-ai spus sunt lucruri foarte diferite! Nu ma crezi? Incercati acest joc, iarasi foarte simplu: impartiti-va in doua grupe, unii afara si altii inauntru.

Unul dintre cei „dinauntru” sa povesteasca ceva, cu mai multe personaje, o intriga complexa si inflorituri. Apoi altcineva sa repovesteasca acelasi lucru unuia venit „de-afara”. Acesta, la randul lui sa spuna povestea altcuiva care va veni de-afara dupa el si tot asa. Cand ultimul de-afara va veni in incapere, povestea va suna cu totul altfel, vei vedea!

3. Idealul comun
Ce diferenta este intre o echipa si o gasca? Simplu! Gasca se formeaza pe baza de afinitati. Tu poate nu ti-ai ales colegii, te-ai trezit cu ei si n-ai ce face. Insa ceea ce va uneste ar trebui sa fie mult mai puternic decat la o banala gasca de prieteni: idealul sau telul comun.

Ceea ce urmaiti sa realizati impreuna este un mobil suficient de puternic ca sa va uneasca. Iar mai presus de obiectivele concrete, si mai importante sunt valorile unei echipe. Cu cat liderul ei este mai priceput in exprimarea acelor valori si mai dibaci in a-i motiva pe ceilalti, cu atat echipa va avea mai mult succes!

4. Prietenia
Multi experti occidentani au ajuns la concluzia ca nu se poate neglija factorul uman intr-o intreprindere de succes. Au incercat ei, si oricat de bine organizata si de bine gandita era activitatea, ii lipsea ceva… Pentru ca oamenilor nu le place sa fie rotite dintr-un ceas. Chiar daca este unul elvetian, de aur, care merge perfect.

Oamenii au nevoie sa se simta… oameni. Sa stie ca cuiva le pasa de ei, independent de salariile sau bonusurile pe care le primesc. Si atunci cand fiecare „pune suflet”, echipa va capata un „suflet” al ei, foarte puternic, care ii va sustine pe fiecare dintre membrii la momentul necesar.

Foto: NorthFoto 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro