Ești un lider autentic?

De Monica Cismaru, pe Ultimul update Joi, 08 decembrie 2016, 17:38
Te naști sau devii lider? Dar ce înseamnă, de fapt, să fii un lider? Cum s-a modificat acest concept în timp și la ce definiție a ajuns astăzi ne explică Irina Kuhlmann - International Executive & Life Coach, Trainer, Speaker.

„Poate ai auzit deja despre „leadershipul autentic“. Cărți, cursuri de leadership și chiar afaceri întregi au fost construite pe acest concept. Ce este leadershipul autentic? Ce face cu adevărat pe un manager să fie un lider autentic și de ce merită să devii unul? Sunt multe și diferite întrebări și răspunsuri legate de acest subiect. E mai ușor să identifici liderii autentici decât să definești ceea ce-i creează.

Irina Kuhlmann, International Executive & Life Coach, Trainer, Speaker Irina Kuhlmann – International Executive & Life Coach, Trainer, Speaker

Leadershipul zilelor noastre este foarte diferit de cel al generației părinților noștri. Vechiul stil de „top-down“ management nu mai funcționează. Angajații doresc ca munca lor să conteze și să fie apreciată, doresc să creadă în oamenii care îi conduc.

Datorită acestor așteptări este vital pentru lideri să știe cum să inspire pasiune și î­ncredere oamenilor pe care îi conduc. În cele mai dese cazuri, oamenii lucrează cu dăruire alături de un lider autentic. Spiritul de echipă și loialitatea care se formează se propagă în întreaga organizație, rezultând într-un moral înalt și producând rezultate extraordinare. Leadershipul autentic poate inspira oamenii să meargă în aceeași direcție, să-și desfășoare activitatea într-un mod corect și eficient, să comunice și să colaboreze. Liderii autentici inspiră încredere echipei lor, astfel încât oamenii sunt mai dispuși să găsească atât problemele care apar, cât și soluțiile pentru rezolvarea lor, în loc să le ignore. Dar cum poți conduce într-un mod autentic? Ce implică asta? Nu există un răspuns foarte ușor la aceste întrebări, pentru că înseamnă foarte multe lucruri diferite și implică diverse abilități, comportamente. Asemenea lucruri nu pot fi învățate din cărți și seminare. Ca să poți conduce prin influență, trebuie să-ți cunoști propriile capacități, să ai încredere în tine și în creativitatea ta, iar felul în care te raportezi la ceilalți să-i stimuleze și să-i motiveze.
Aș vrea să împărtășesc cu tine câteva idei care te vor inspira pe drumul tău spre leadershipul autentic:

 • Leadershipul autentic nu are nimic de-a face cu titlul de pe cartea ta de vizită sau mărimea biroului și nici cu tonalitatea vocii și cuvintele pe care le folosești. Nu are nicio legătură cu banii pe care îi câștigi sau cu hainele pe care le porți. Leadershipul autentic este o filosofie, o atitudine, o stare a minții. Ține de persoana care ești.
 • Ca să devii un lider excelent, mai întâi trebuie să devii o persoană excelentă. Nu-i poți conduce pe alții dacă nu te poți conduce pe tine. Mulți devin victime ale circumstanțelor în care se află în loc să le rezolve, tocmai pentru că le lipsește acea putere interioară care caracterizează un adevărat lider. Așadar, începe prin a te examina îndeaproape, redefinește-ți valorile de bază și aliniază-le cu ce știi că este corect și potrivit.
 • Construiește-ți relații profunde cu echipa ta. Dacă te concentrezi doar asupra rezultatului excelent pe care îl dorești în urma realizării unui proiect și ignori oamenii implicați, rezultatul nu va fi cel mai bun.

Iată și câteva abilități ale liderilor autentici:

 • Își spun constant părerea proprie, pentru că ei cred în ea și cred în ei înșiși.
 • Au un moral ridicat – se țin de cuvânt și se aliniază valorilor lor cele mai importante. Sunt nobili, buni și drepți.
 • Sunt curajoși – aleg calea cea mai corectă, și nu cea mai ușoară.
 • Conduc cu inima și lasă ceva în urma lor. Adaugă valoare celor cu care vin în contact.
 • Sunt visători – văd tot ceea ce văd și ceilalți, dar găsesc posibilități și soluții diferite. Folosesc timp pentru reflectare.
 • Preferă să facă lucrurile în mod excelent, și nu perfecționist.
 • Au grijă de ei – mănâncă sănătos, fac mișcare și au grijă de corpul lor. Lucrează continuu cu mind-setul lor, cu gestionarea gândurilor și a emoțiilor. Știu să focalizeze și să-și canalizeze energia asupra a ceea ce este mai important.

Mi-aș dori ca toți managerii, indiferent de nivelul la care se află, să devină lideri autentici. Acest lucru le-ar aduce o stare de împlinire și rezultate extraordinare atât lor, cât și celor din jurul lor. De aceea am creat un program de coaching pentru dezvoltarea abilităților de leadership – „The Quantum Leader – Lead with Insight“, care dă rezultate excelente în doar 90 de zile.““ (Irina Kuhlmann)

Citește și – Cum și unde te „școlești“ în modă?

Citește și – Importanţa leadership-ului în organizaţii

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!