(P) Ce se poate face din țesături din poliester

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 23 iulie 2021, 16:30

Chiffon, crep, denim, poplin – există o gamă largă de țesături pe piață, fiecare cu istoria, caracteristicile și utilizările lor. Majoritatea țesăturilor se împart în două categorii: țesături naturale (cum ar fi inul și mătasea) și țesături sintetice (cum ar fi neoprenul și spandexul / lycra). Una dintre cele mai cunoscute țesături sintetice este poliesterul.

Ce este țesătura din poliester?

Țesătura din poliester (polietilen tereftalat) este un material țesut sintetic cunoscut pentru cât este de rezistent și relativ ieftin de produs. A fost inventat în 1941 de către chimiștii britanici și adus de DuPont în Statele Unite. Poliesterul a devenit important în anii 1970 ca material ieftin pentru costume și alte articole de îmbrăcăminte. Amestecurile de poliester sunt acum cele mai populare țesături fabricate de om din lume și una dintre cele mai populare țesături sintetice în general, folosite pentru fabricarea a aproape oricărui tip de haine – de la un costum de baie la o rochie de seară.

Din ce este fabricată țesătura din poliester?

Țesătura din poliester este un material sintetic realizat din polimerizarea etilenglicolului derivat din petrol și acid tereftalic purificat, care se topesc pentru a produce polietilen tereftalat (PET).

Producătorii împing PET-ul topit printr-o filă pentru a forma fibre semicristaline, care uneori sunt tratate chimic înainte de a fi țesute împreună pentru a crea țesătură din poliester.

Care sunt caracteristicile țesăturii din poliester?

De la piele artificială până la țesături de catifea și organza, toate țesăturile vor avea un set unic de caracteristici care determină cea mai bună utilizare a acestora. Unele dintre cele mai proeminente caracteristici ale poliesterului sunt următoarele:

Este rezistent. Fibrele de poliester sunt incredibil de puternice, ceea ce înseamnă că nu se sfâșie, nu se întind sau fac scame ușor ca bumbacul și alte fibre naturale. Această rezistență înseamnă că îmbrăcămintea din poliester poate rezista cu ușurință abraziunii de la spălarea mașinii și nu necesită îngrijire specială. Durabilitatea țesăturii din poliester a făcut-o deosebit de populară pentru îmbrăcămintea de exterior.

Este rezistent la umiditate. Fibrele de poliester rezistă picăturilor de lichid, ceea ce înseamnă că țesătura va îndepărta umezeala, mai degrabă decât o va absorbi – făcându-l un material popular pentru îmbrăcămintea și echipamentele de exterior (cum ar fi corturile) care trebuie să păstreze ploaia și precipitațiile, cât și pentru anumite modele de costum de baie. De asemenea, capacitatea poliesterului de a rezista la umezeală îl ajută să rămână rezistent la pete. Cu toate acestea, rezistența la umiditate a poliesterului îl face o țesătură mai puțin respirabilă. Dacă transpirați în timp ce purtați poliester, țesătura va prinde umezeala (mai degrabă decât să o elimine) și vă va face să vă simțiți încălzit și lipicios.

Își păstrează forma. În timp ce țesăturile de in și bumbac pot reține cutele și necesită călcare, poliesterul este rezistent la cute și își va menține mai bine forma, drapajul și rigiditatea. Rezistența la cute a poliesterului a făcut această țesătură deosebit de populară în anii 1970 ca alternativă la îmbrăcăminte care necesita spălare și călcare consistentă pentru a evita cutele inestetice.

Poate fi grosier. Spre deosebire de multe țesături naturale, poliesterul nu are o senzație foarte luxoasă; poliesterul fabricat ieftin poate avea o senzație ușor grosieră pentru pielea sensibilă. Cu toate acestea, există mai multe metode diferite de creare și țesere a țesăturii din poliester care îi vor afecta textura, făcând ca un poliester să fie grosier. Alte tipuri de poliester precum țesăturile din mătase din China sunt aproape la fel de netede ca mătasea naturală sau țesătura din satin.

De obicei nu este biodegradabil. Multe fibre naturale sunt biodegradabile, ceea ce înseamnă că se vor descompune în timp și vor evita depozitele de deșeuri. Impactul asupra mediului al majorității firelor de poliester este opus – poliesterul nu se descompune ușor și nu este de obicei biodegradabil.

4 utilizări pentru țesături din poliester

Țesătura din poliester are o varietate de utilizări în modă:

Îmbrăcăminte de exterior. Deoarece îmbrăcămintea din poliester este atât durabilă, cât și rezistentă la umezeală, este o alegere obișnuită pentru îmbrăcămintea de exterior care trebuie să vă poată menține uscat pe vreme nefavorabilă. Parka, jachete de vânt și alte articole de îmbrăcăminte exterioară sunt adesea făcute din poliester.

Genți și rucsacuri. Gențile de mână, gențile de sală și rucsacurile sunt adesea fabricate din poliester sau amestecuri de poliester, deoarece sunt ieftine, durabile și rezistente la umiditate.

Articole din microfibră. Poliesterul și amestecurile de poliester / nailon sunt elementele de bază pentru țesătura din microfibră. Deși nu sunt strict destinate modei, țesăturile din microfibră sunt excelente pentru a descuraja umezeala sau pentru a curăța delicat suprafețele de sticlă.

Tapițerie și mobilier pentru casă. În afara articolelor de îmbrăcăminte, poliesterul este, de asemenea, o alegere obișnuită în designul interior și decorul casei, folosit pentru orice, de la draperii la fețe de masă până la cearșafuri ieftine.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!