Tudor Chirilă, despre decizia finală în cazul dosarului Colectiv: „Cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”

De Unica.ro, pe

Joi, 12 mai 2022, judecătorii Curții de Apel București au pronunțat decizia finală în cazul dosarului Colectiv, după șase ani de procese. În urma deciziei, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. În primă instanță, Piedone primise o condamnare de 10 ani de închisoare.

Actorul și solistul Tudor Chirilă a reacționat în mediul online.

Tudor Chirilă, despre decizia finală în cazul dosarului Colectiv: „Cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”

„Declarațiile cinice ale lui Piedone («Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să îi ajute Dumnezeu») prin care își declină orice responsabilitate față de victimele tragediei sunt, de fapt, declarațiile statului român. Este disprețul suveran cu care statul își tratează cetățenii. În șase ani de zile, justiția română (și pentru justiție și stat de drept s-a ieșit în stradă începând cu 2015) a reușit să schimbe încadrarea juridică a reprezentanților statului astfel reieșind pedepsele de ieri, care sunt o palmă peste obrazul și demnitatea victimelor și a rudelor lor”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

„După declarațiile lui Piedone e cam clar că nu va fi «reeducat». Că nu va reuși să vadă o legătură între funcția lui și incendiul de la Colectiv. El așa va gândi și la ieșirea din pușcărie. E o victimă. A avut ghinion. Ce contează că în subordinea lui administrația nu și-a făcut treaba? Doar nu era treaba lui să pună ordine în instituție. Piedone e statul român”, a continuat.

„Așa cum spune Alex Dima: «Nu Piedone a pornit incendiul din Colectiv, dar el a stat în fruntea unui sistem corupt și criminal, așa cum sunt toate sistemele de la noi, care produc enorm de mult rău și nimeni nu e tras la răspundere». Și Alex speră că această pedeapsă înseamnă, de fapt, începutul responsabilizării statului. Eu cred că numai pedepse mult mai aspre în codul penal îi mai pot responsabiliza pe funcționarii statului”, a completat.

„Acest stat capturat și înfășurat în neputința de a își onora contractul cu cetățenii care îl hrănesc. În România am ajuns să ne hrănim călăii. Le dăm de mâncare, le plătim salariile, nu-i deranjăm cu nimic. Apoi statul ne dă înapoi pe măsură: flegme și dispreț”, mai scrie.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Cristian Piedone, după aflarea sentinței în dosarul Colectiv: „M-au luat nevinovat. Ca pe un câine m-au chinuit!”

Antonina Radu, pompier la ISU București, condamnată în dosarul Colectiv, a fost dată în urmărire generală

Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”

„Pedepsele de la Colectiv ar fi trebuit să descurajeze acest comportament al statului român. Ar fi trebuit să dea un semnal că în administrație trebuie să existe responsabilitate. Că dacă nu există empatie socială ea trebuie deprinsă și asumată pentru că altminteri poți plăti pentru nepăsare. Că atunci când statul își omoară cetățenii, trebuie să plătească pentru asta”, a adăugat.

„Șase ani de zile pare că justiția mai degrabă a încercat să găsească toate soluțiile pentru pedepse cât mai mici în cazul funcționarilor publici. Declarațiile cinice ale lui Piedone sunt posibile și pentru că statul român îi ține spatele. La fel cum Bănicioiu care spunea că avem de toate și că pacienții în stare gravă pot fi tratați în România a mințit cu nerușinare și nimeni nu l-a tras la răspundere pentru asta, pentru că a anulat șansa la viață a unor oameni care au ajuns prea târziu în străinătate, pentru că, nu-i așa, aveam de toate”, a mai scris.

Tudor Chirilă: „Rezultatul procesului de la Colectiv ne privește pe toți”

„Nici pe domnul Arafat care ne spunea același lucru. Rețeaua asta de mafioți care de 32 de ani ne râde în față, arătându-ne cât de bine se poate câștiga din statul capturat de ei, își face un calcul simplu: merită să mă duc la pușcărie pentru câteva milioane de euro că stau puțin, dar după aia sunt aranjat pe viață. Și cu cât jaful e mai mare, cu atât pedeapsa devine, de fapt, mai mică”, mai precizează.

„Justiția trebuie să pedepsească slăbiciunile statului, nu să le tolereze. Justiția trebuie să lucreze pentru oameni, nu pentru cauționarea funcționarilor publici care reprezintă statul. Și ar trebui să realizăm că rezultatul procesului de la Colectiv ne privește pe toți. Asta dacă nu cumva al doisprezecelea ceas a trecut. Ce speranțe putem avea că vinovații represiunii din zece august vor fi trași la răspundere? E un moment grav în care cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”, a încheiat actorul.

Decizia finală în cazul Colectiv

Ca pedeapsă complementară, instanța îi interzice lui Piedone exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, informează Digi 24.

Judecătorii Curții de Apel București au pronunțat și pedepsele pentru restul persoanelor citate în dosarul Colectiv, după cum urmează:

Alin George Anastasescu (patron club) a primit 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare, Costin Mincu (patron club), 8 ani cu executare; Paul Gancea (patron club), 6 ani și 4 luni cu executare; Viorel Zaharia (pirotehnist), 6 ani și 10 luni cu executare; Marian Moise (pirotehnist), 6 ani și 10 luni cu executare; Cristian Niță (director firme artificii), 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar pompierii Antonina Radu și George Matei, 7 ani și 6 luni.

Incendiul din Colectiv

Incendiul din Colectiv a avut loc în noaptea de 30 octombrie 2015, în incinta unui club din Sectorul 4, aflat într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, „Mantras of War”. În urma incendiului, 65 de persoane au decedat.

Pe 4 noiembrie, din pricina protestelor masive, premierul de la acea vreme, Victor Ponta, alături de guvernul său și de Cristian Popescu Piedone, pe atunci primarul Sectorului 4, au demisionat.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!