Scriitorul V.S. Naipaul, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a încetat din viață

De Oana Savin pe
Scriitorul V.S. Naipaul, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, la Londra, anunțul fiind făcut de soția acestuia, Nadira Naipaul.

Născut în Trinidad, de origine indiană din partea tatălui, Naipaul este celebru pentru cărţi precum „A House for Mr Biswas” (1961) şi „In A Free State”, recompensată cu premiul Man Booker în 1971.

Pe numele său întreg Vidiadhar Surajprasad Naipaul, scriitorul s-a stabilit în Marea Britanie şi a studiat literatura engleză printr-o bursă la Oxford University, notează The Guardian.

Citește și: Rihanna va primit titlul de Doctor Honoris Causa pentru Arte al University of the West Indies din Barbados

Mare parte din viață și-a petrecut-o călătorind. Cu toate că este considerat o figură centrală a culturii britanice, a devenit şi un simbol al lipsei de rădăcini moderne.

În trecut, el a stârnit mai multe controverse, când a descris ţările postcoloniale drept „societăţi realizate pe jumătate”, în timp ce despre islamism a spus că a încercat să transforme în sclavi şi să şteargă alte culturi.

Naipaul, care a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic în 1990, a combinat în cele peste 30 de cărţi pe care le-a scris ficţiunea, non-ficţiunea şi elementele autobiografice.

Citește și: Steven Seagal și Anthony Anderson, cercetați pentru agresiune sexuală

În timpul unei călătorii în Argentina, în 1972, a început o aventură cu Margaret Gooding, o femeie căsătorită, cu trei copii. I-a vorbit despre această relaţie soţiei sale, Patricia, cu care se căsătorise în 1955, spunându-i că nu a fost niciodată satisfăcut de viaţa lor sexuală. În următorii 24 de ani, Naipaul a pendulat între cele două femei, Patricia murind în 1996, din cauza unui cancer.

În două luni de la decesul acesteia, Naipaul a încheiat relaţia cu Gooding şi s-a şi căsătorit cu o jurnalistă pakistaneză divorţată, Nadira Alvi, care era mai tânără decât el cu peste 20 de ani.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro