Mika : muzica si culoare

De Alexandra Ivan, pe

Are 24 de ani si un album devenit deja clasic. Peste ani, cand criticii se vor referi la anii ‘2000, muzica lui va ramane de referinta!
Cu hituri precum „Grace Kelly”, „Relax (Take It Easy)” si mai recentul „Big Girls (You Are Beautiful)”, Mika si-a cucerit deja statutul de superstar mondial si si-a astras comparatia cu legendarul Freddie Mercury. Videoclipurile colorate, imaginea lui proaspata, dar si temele controversate pe care le abordeaza in cantece au atras repede atentia asupra lui… o intrebare staruie insa pe buzele fanilor: au vreo sansa cu starul sau e intr-adevar homosexual?

Inceputuri

Mica Penniman s-a nascut la Beirut, in Liban si a copilarit la Paris si Londra. A compus primul cantec la o varsta frageda, inspirat de Nirvana. Mai tarziu, a studiat muzica la celebrul Royal College of Music, dar a renuntat la invatamantul oficial pentru a lansa un album pe cont propriu. A studiat canto clasic cu o profesoara rusoaica foarte severa, care i-a exploatat la maxim vocea incredibila. S-a insinuat la un moment dat ca solistul poate urca 5 octave (cat Mariah Carey!), dar Mika recunoaste ca „sunt doar 3 octave si jumatate, dar oricum… e destul pentru un tip!”.

Cariera lui Mika a inceput cu recitaluri la Opera si jingle-uri compuse in joaca pentru linii aeriene. „O data, am sunat la British Airwaves sa rezerv un bilet si m-au pus in asteptare; pe fundal se auzea o melodie compusa de mine si mi-am dat seama ca imi place ce aud – atunci mi-am dat seama ca pot face ceva serios cu muzica!”, povesteste Mika. Urmatorul pas a fost inregistrarea unui demo, care nu a avut insa impactul asteptat asupra producatorilor: „Unii spuneau ca sunt prea dramatic, altii voiau ca piesele sa sune mai pop, multi voiau sa-mi schimbe look-ul – din refuzurile lor mi-am luat inspiratia pentru primul meu hit”. Da, ai ghicit: „Grace Kelly” nu e o piesa de dragoste!

Iubiri interzise?

Nu acelasi lucru se poate spune si despre restul albumului „Life In Cartoon Motion”: tema predominanta a pieselor este iubirea, si nu neaparat in formele ei… conventionale. „Billy Brown” vorbeste despre o poveste de iubire intre doi barbati! Iar desele aparitii ale lui Mika in cluburi gay n-au facut decat sa alimenteze zvonurile ca artistul e homosexual.

Hainele neobisnuite, look-ul excentric, alura androgina accentuata intentionat: suficiente dovezi pentru mass-media sa dea un verdict?! „Nu voi vorbi despre orientarea mea sexuala, cel putin nu acum”, a spus discret Mika. „Pentru cei care vor intr-adevar sa stie mai multe despre mine, e de ajuns sa-mi asculte cantecele!”, a continuat el, adaugand ca „daca mi-era teama de sprancene ridicate, nu mai includeam o piesa despre homosexuali pe album!”.

Ce-i drept, Mika nu a fost surprins niciodata pana acum in posturi tandre cu vreo domnisoara, chiar daca paparazzi sunt vigilenti in ceea ce-l priveste. In schimb, cea mai buna prietena si partenera ideala de duet ii este Beth Ditto (solista The Gossip): o „big girl” in adevaratul sens al cuvantului si… lesbiana declarata!

Cariera de vis

Un singur lucru nu poate fi contestat in ceea ce-l priveste pe Mika: talentul! Artistul canta la clape, isi compune singur versurile si liniile melodice si nu lasa pe nimeni sa-i influenteze viziunea despre muzica.

„Imi place sa am cantece puternice, care ti se intiparesc imediat in minte!”, declara el – iar piesele lansate pana acum dovedesc din plin ca trucul ii reuseste! „Love Today” te face sa dansezi si te contamineaza cu buna-dispozitie, „Lollipop” te amuza si iti da energie pentru o zi imposibila de munca, „Happy Ending” te face sa te gandesti la toate povestile de iubire triste, dar atat de frumoase pe care le-ai trait, iar „Relax (Take It Easy)” iti da un moment de liniste alba in agitatia cotidiana.

Pentru Mika, muzica si iubirea imprima un ritm anume vietii, dar si multa culoare – de aceea albumul lui de debut se numeste „Life In Cartoon Motion”. Tu l-ai ascultat?
Foto: RDB

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!