Ucraina a anunțat că nivelurile radiațiilor de la centrala Cernobîl au crescut după ce trupele rusești au preluat controlul asupra zonei.
Reprezentanții Parlamentului ucrainean au declarat că datele din sistemul automat de monitorzare al radiațiilor, disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale ratei radiațiilor gamma, semnalizate ca niște puncte roșii, au fost depășite în mod semnificativ, potrivit The Independent.
În prezent, este imposibil să stabilim motivul schimbării fondului de radiații pe fondul ocupației și activității militare din acest teritoriu – au transmis oficialii ucraineni.
Pe de cealaltă parte, Rusia a anunțat că va trimite parașutiști pentru a asigura paza centralei nucleare. Reprezentanții Ministerulu Apărării din Rusia susțin că nivelul de radiații de la centrală este normal. În cursul zilei de joi, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că, în Ucraina, centralele nucleare operaționale funcționează în siguranță, neavând loc distrugeri la facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, notează digi24.ro.
Fizician român, despre pericolul de la Cernobîl: “Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul!”
Profesorul și cercetătorul ieșean Silviu Gurlui a atras atenția asupra pericolelor ce pot apărea din cauza centralei de la Cernobîl, n timpul conflictelor dintre Rusia și Ucraina.
Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru. Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul, a transmis fizicianul Silviu Gurlui, potrivit adevărul.ro.
Cercetătorul a mai spus că deși cele trei reactoare de la centrală sunt oprite, iar al patrulea este izolat, există pericolul de producere a unui dezastru dacă apar incendii în zona respectivă.
Deşi, din 2000, toate cele trei reactoare sunt oprite, iar reactorul 4 e izolat, combustibilului radioactiv există. Ar fi un dezastru ce se poate vedea doar în filmele cele mai înfricoşătoare. Anumie incendii stârnite în vecinătatea reactorului 4, ar produce de asemenea foarte mari probleme prin răspândirea în atmosferă a materialului radioactiv – a completat Silviu Gurlei.
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de ruși de joi, din prioma zi a războiului dintre Rusia și Ucraina.