Ce trebuie să faci atunci când ai febră

De Lumea Femeilor, pe Ultimul update Marți, 19 martie 2019, 12:04
Febra nu reprezintă un motiv ca să intri în panică. Poate fi chiar un semn bun - anume că sistemul imunitar funcţionează cum trebuie. Dar trebuie să fii atentă ca organismul să nu piardă în lupta cu microbii.

Febra face parte din arsenalul de apărare pe care organismul nostru îl foloseşte în lupta cu microbii: temperatura ridicată împiedică înmulţirea germenilor şi mobilizează celulele care asigură imunitatea.

De aceea, nu are sens să scazi febra ime-diat prin mijloace artificiale. De altfel, majoritatea medicilor consideră că febra începe doar la peste 38 de grade. Valoarea normală e de 37 de grade. Între cele două – se consideră că e vorba de o „temperatură puţin peste valoarea normală”, care e inofensivă.

La ce să fii atentă când ai febră

Febra devine o problemă atunci când se apropie de 40 de grade – la adulţi, şi când trece de 39 de grade – la copii. În acest caz, e necesară intervenţia medicului. Copiii mai mici de 5 ani, care pot avea spasme, trebuie văzuţi de un medic când febra e mai mare de 38 de grade.

În mod normal, febra nu este însă un motiv de îngrijorare în cazul copiilor. Sistemul lor imunitar nu a ajuns încă la maturitate, motiv pentru care temperatura corpului creşte rapid la orice infecţie. Important: măsoară-i temperatura la intervale regulate de timp. Cea mai exactă este măsurarea rectală (în funduleţ).

Dacă metoda e prea dificilă (în cazul bebeluşilor), foloseşte termometre digitale pentru frunte sau termometre care se lipesc ca un plas-ture. În principiu, e valabilă următoarea regulă: febra care nu cedează, deşi nu există simptome vizibile ale unei infecţii, poate fi semnul unei boli interne grave – aşadar, e obligatoriu controlul medical!

Febra înseamnă putere pentru sistemul imunitar

Întrucât febra reprezintă o reacţie imunitară necesară a organismului când este agresat de microbi, nu există modalităţi prin care poate fi prevenită. Ce poţi face este să îţi întăreşti sistemul imunitar, astfel încât viruşii şi bacteriile să nu aibă nici o şansă. Duşurile alternative activează capacitatea de apărare a organismului. La fel şi sportul.

Şi alimentaţia cu un conţinut mare de vitamine şi multe fructe şi legume proaspete le furnizează energie celulelor imunitare. Somnul în cantităţi suficiente (opt ore la adulţi, zece pentru copii) e, de asemenea, important pentru sistemul imunitar.Problema – Febră mai mică de 39 de grade: – frisoane- durere de cap- dureri în membre- oboseală- lipsa poftei de mâncare- transpiraţie

Ce cauze poate avea febra:

  • răceală
  • infecţie a sistemului digestiv
  • la copii: boală a copilăriei
  • la bebeluşi: ies dinţişorii

Primul ajutor acasă în caz de febră

  • repaus la pat
  • în caz de frisoane: şosete de lână, pături călduroase
  • batistă sau comprese umede reci pe frunte
  • se beau multe lichide, în special apă minerală (regulă de bază: pentru fiecare grad peste 37 de grade se adaugă 0,5 litri la cantitatea normală de lichide)
  • pentru transpiraţie: se schimbă imediat hainele transpirate; atenţie: să nu fie curent în încăpere!

Plante medicinale și medicamente utile când ai febră

– ceai fierbinte din flori de tei şi soc
– la bebeluşii cărora le ies dinţii: ulei esenţial de muşeţel, mentă sau salvie
– cu efect antitermic şi analgezic: aspirină (atenţie: nu la copiii mai mici de 12 ani, care pot avea reacţii adverse la acidul acetilsalicilic!), paracetamol, preparate pe bază de paracetamol şi vitamina C sau cu ibuprofen (la copiii mici – sirop sau supozitoare)

Ce trebuie să faci atunci când ai febră

Când să mergi la medic dacă ai febră

– dacă febra nu dispare după 3-4 zile
– dacă febra creşte brusc, după ce a scăzut
– în cazul copiilor: dacă febra e asociată cu diaree (pericol de deshidratare!)

Problema – Febră mai mare de 39 de grade:

– frisoane
– durere de cap
– dureri în membre
– ten înroşit
– ameţeală, slăbiciune
– apatie
– buze uscate
– transpiraţie
– lipsa poftei de mâncare

Cauze:

– infecţie virală
– la persoanele în vârstă: infecţie din cauza slăbirii excesive a sistemului imunitar

Primul ajutor acasă:

– repaus la pat
– comprese reci
– se beau multe lichide, în special apă minerală (regulă de bază: pentru fiecare grad peste 37 de grade se adaugă 0,5 litri la cantitatea normală de lichide)
– se ung buzele uscate cu cremă
– băi călduţe (numai dacă bolnavul nu are probleme de circulaţie!): temperatura apei cu 2 grade mai mică decât cea a corpului, apoi tot mai rece, timp de 5-10 minute
Plante medicinale: 
– ceaiuri fierbinţi din flori de tei şi soc
Medicamente:
– aspirină (atenţie: nu la copiii mai mici de 12 ani, care pot avea reacţii adverse la acidul acetilsalicilic!), paracetamol, preparate pe bază de paracetamol şi vitamina C sau cu ibuprofen (la copiii mici, de preferinţă sub formă de sirop sau supozitoare)
Controlul medical:
– obligatoriu, dacă nu scade după 24 de ore

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!