Ai arsuri de stomac? Acesta ar putea fi motivul nebăbuit

.

Dacă suferi de arsuri de stomac, e bine de știut că ele sunt o problemă cu care se confruntă multă lume – cauzele lor pot fi diverse, iar una dintre ele o constituie herniile hietale.

Doctorul George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală la Royal Hospital, ne-a spus mai multe despre ce înseamnă herniile hietale – și cum să îți dai seama dacă arsurile de stomac ar putea fi cauzate de acestea, sau de altceva.

Ai arsuri de stomac? Acesta ar putea fi motivul nebăbuit

Dr. George Sirețeanu

Din punct de vedere medical, hernia hiatala este definită că fiind trecerea permanentă sau intermitentă a unei porțiuni a stomacului prin hiatusul diafragmatic (orificiu la nivelul diafragmului prin care trece esofagul) deasupra joncțiunii eso-gastrice în torace. Hernia hiatală este însoțită întodeauna de reflux gastroesofagian (afecțiune manifestată prin “arsuri la stomac”), acesta fiind principalul ei simptom. De cele mai multe ori, hernia hiatală și boala de reflux esofagian (BRGE) sunt confundate din cauza simptomatologiei asemănătoare. Marea diferență dintre cele două este faptul că prezența BRGE nu presupune neapărat existența unei hernii.

Cele două tipuri de hernii existente se deosebesc între ele prin modalitatea de formare: pe când hernia hiatală axială prin alunecare este determinată de lărgirea hiatusului esofagian, lucru care face posibilă alunecarea  cardiei (joncțiunea dintre esofag și stomac) în torace, hernia paraesofagiană se caracterizează prin rularea fundusului gastric prin hiatus, lateral de esofag, în torace.

De asemenea, herniile pot fi congenitale sau dobândite de-a lungul vieții. Herniile dobândite sunt fie traumatice, fie non-traumatice, acestea din urmă existând în număr mai mare (herniile paraesofagiene se înscriu în această tipologie).

Cauzele  apariției herniei hiatale nu sunt încă foarte clare, însă cu siguranță factori precum obezitatea (cu preponderență în cazul femeilor), sarcina, ascită voluminoasă, fumatul, slăbirea musculaturii odată cu vârsta de peste 50 ani, dar și esofagitele cronice (care determină scurtarea esofagului prin fibroză) pot fi considerați predispozanți pentru apariția acestei afecțiuni.

De fiecare dată când apar manifestări clinice ale herniei hiatale, acest lucru se întâmplă din cauza utilizării anumitor alimente: băuturi carbogazoase, alimentele grase, cofeină, ciocolată, alcoolul, fumatul, citricele, usturoiul, ceapa, bomboanele cu mentă, condimentele, roșiile, etc.

Arsuri de stomac și alte simptome ale herniilor hietale

Simptomele herniei hiatale, de altfel asemănătoare bolii de reflux gastro-esofagian, sunt:

  • regurgitatia – refluarea alimentelor și a acidului gastric în esofag și chiar până în cavitatea bucală; are un caracter periodic, fiind favorizat de anumiți factori declanșatori;

  • pirozisul – durere ca de arsură în epigastru, ce urcă pe esofag;

  • grețuri și vărsături;

  • dificultăți de înghițire;

  • eructație (eliminare zgomotoasă de aer din stomac).

Simptomele pot fi ținute în frâu, de cele mai multe ori, prin medicație specifică bolii de reflux gastroesofagian, însă complicățiile pe care o hernie hiatala avansată le poate da, vor impune, cu siguranță, necesitatea intervenției chirurgicale. Complicațiile posibile pot fi:

  • ulcerele esofagiene – esofagitele ce apar că urmare a iritarii mucoasei esofagiene cu refluxul acid se pot complică prin necroză celulară locală, cu formare de ulcere;

  • perforația – ulcerele profunde perforează peretele esofagian și pot determina apariția mediastinitelor  (inflamația mediastinului);

  • esofagul Barrett – este considerată o afecțiune precanceroasă și reprezintă răspunsul mucoasei esofagiene la acidul gastric, prin modificarea tipului morfologic și funcțional al epiteliului de suprafață esofagian normal, în unul gastric;

  • cancerul esofagian – apare după instalarea esofagului Barrett;

  • hemoragiile – la nivelul ulcerelor pot fi severe,  lucru ce poate conduce la apariția anemiei;

  • stricturile esofagiene – sunt cicatrici rămase după vindecarea prin fibroză a leziunilor mucoase mai profunde, cu îngustarea lumenului esofagian și disfagie(dificultate la inghițire);

  • astmul și pneumoniile de aspirație (acestea apar prin aspirarea produsului de regurgitație în trahee și bronhii și se manifestă prin tuse seacă, crize de astm, durere toracică și febra);

  • sinuzitele și otita medie – sunt cauzate de aspirarea refluxului gastric în sinusurile paranazale și respectiv prin trompa lui Eustachio. În urma acestor manifestări, apare senzația de compresiune la nivelul sinusurilor feței și durere sau chiar scurgeri prin canalul auditiv;

  • strangularea sau încarcerarea herniei paraesofagiene poate duce la formarea de hemoragii oculte sau active la nivel gastro-intestinal.

Herniile prin alunecare, cu simptome de reflux gastro-esofagian, vor primi tratamentul asemănător celui al bolii de reflux gastro-esofagian. Însă herniile mari necesită intervenție chirurgicală laparoscopică, prin care stomacul se repoziționează înapoi în abdomen prin hiatus, care suturează și îngustează.

Pentru că este posibil ca o hernie hiatală să recidiveze, este indicat să mențineți un stil de viață sănătos și să evitați să ridicați greutăți sau să încordați mușchii abdominali.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton