Alimentaţia bolnavilor de ulcer

.

Regimul alimentar indicat pacienţilor cu ulcer exclude grăsimile, condimentele şi, bineînţeles, alcoolul, tutunul şi cafeaua. O dietă corectă, în ulcer, este un mijloc terapeutic…

… la fel de important ca şi tratamentul medicamentos, am aflat de pe site-ul gastroenterologia.ro, care aparţine centrului medical Ţuculanu, din Timişoara.

Printre alimentele interzise se mai numără şi lactatele fermentate, inclusiv iaurtul, peştele şi carnea grasă sau afumată, mezelurile grase, pâinea moale. Condimentele picante sunt şi ele iritante pentru stomac. Chiar şi murăturile sunt interzise. De altfel, nici fructele acre sau crude nu sunt permise, dar nici oleaginoasele.

Legumele, chiar dacă sunt bogate în vitamine şi minerale, nu trebuie consumate crude. În această categorie intră castravetele, ridichile, sfecla, varza, roşiile şi, bineînţeles, ceapa şi usturoiul.

Probabil te întrebi ce mai poate mânca un bolnav de ulcer, având în vedere că sunt interzise atâtea şi atâtea alimente.

De fapt, regimul nu este imposibil de ţinut, pentru că se pot consuma alimente din toate categoriile, însă ele trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

Dr. Daniel Ţuculanu ne-a mai menţionat, ca alimente permise, carnea slabă de vită şi păsare, mezelurile şi peştele slab, fructele bine coapte şi lactatele nefermentate (caş, urdă). Laptele este un bun pansament gastric, iar cei care nu îl suportă, din diferite motive, pot să îl bea „îndoit” cu apă sau ceai.

Dintre legume, sunt permise morcovii, dovleceii, spanacul, fasolea verde, salata şi cartofii (nu şi prăjiţi).

Chiar dacă suferi de ulcer, poţi să consumi şi grăsimi: ulei, unt proaspăt, smântână. Pâinea trebuie să fie veche de o zi, iar, dintre făinoase mai sunt permise grişul, orezul, pastele.

Toate alimentele se gătesc prin fierbere sau la aburi. Nu sunt permise prăjelile. 

Recomandările se pot schimba, spun gastroenterologii, dacă cel care suferă de ulcer mai are şi alte afecţiuni. De exemplu, la hipertensivi, va fi exclusă şi sarea.

Pe lângă un regim sănătos, gastroenterologia.ro recomandă şi schimbarea modului de viaţă. Mesele trebuie luate la ore fixe şi sunt de preferat mesele mici, dar dese, luate în linişte, fără grabă. Mâncarea nu se serveşte prea rece sau prea fierbinte, iar alimentele trebuie mestecate bine.

Pentru că stresul joacă un rol important în apariţia crizelor de ulcer, gastroenterologii recomandă evitarea acestuia, pe cat posibil, şi o odihnă suficientă, cu opt ore de somn pe noapte.

Sunt strict interzise alcoolul şi fumatul.

Pe lângă recomandările medicilor, fiecare bolnav trebuie să ţină seama şi de experienţa proprie, evitând acele alimente care i-au făcut rău în trecut.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton