Relaţia s-a sfârşit? Poţi iubi din nou, nu renunţa!

De Libertatea pentru femei, pe

Totul pare ca s-a terminat odată cu plecarea lui. Dar mai gândeşte-te! Este normal să fii tristă, dar, cu timpul, durerea va trece şi ar putea face loc unei noi relaţii.
Fie în cazul morţii partenerului, dar şi în cazul despărţirii, este vorba de „travaliu de doliu”, explica psihologul Cristina Ion-Radulescu. Aceasta este o perioada care dureaza mai mult sau mai puţin, în care persoana învaţa sa accepte o pierdere.

Fără aşteptări nerealiste

Ar fi bine să nu ai de la început mari aşteptari sau sa te gândeşti că va trebui sa începi o relaţie. Daca singurul scop pe care îl ai în minte este sa te întâlneşti cu cineva şi sa afli daca mai vreţi sa va vedeţi şi alta data, vei fi mai relaxata. Nu te vei simţi vinovata ca tradezi un ideal sau stresata ca vei începe o relaţie care nu va merge nici ea. Ia lucrurile pe rând şi nu sări peste etape (nici macar în gând).

Regăseşte fericirea

Daca vrei sa începi o noua relaţie, ar fi bine sa laşi deoparte experienţa trecută şi sa nu o compari cu ce ai trait cu „el”. Fiecare om este unic şi aşteptarile tale foarte exacte te pot face sa fi i uşor dezamagită. Daca te întâlneşti cu cineva, nu îl masura şi compara cu o lista exacta de calitaţi pe care e musai sa le aibă. Nu este vorba sa accepţi defecte pe care nu le-ai tolerat niciodata până acum, dar fi spontana şi deschisa sa cunoşti un om care s-ar putea sa te surprinda placut. În plus, sa nu ai pretenţia ca persoana cu care te întâlneşti sa ştie deodata tot ce-ţi doreşti şi cum ai vrea tu ca el sa reacţioneze într-o anume situaţie. Te-ai obişnuit poate cu asta daca ai avut o relaţie lunga. Dar este normal sa nu fi e aşa în cazul unui nou prieten.

Ocupă-ţi timpul

Uneori se întâmpla într-adevar să nu mai gaseşti un partener care sa corespunda dorinţelor tale – mai ales daca relaţia trecuta a fost una foarte buna ş_i a durat ani în şir. Dar chiar şi aşa, nu înseamna ca viaţa s-a sfârşit şi nu exista şi alte moduri de dragoste. Dedică- te copiilor din familie. Reînnoada prieteniile vechi sau gaseşte-ţi noi amici. Daca ai timp, înscrie-te ca voluntar la o fundaţie. Ajutându-i pe alţii vei uita de durerea ta. Iar cu timpul, daca iubirea îţi face din nou loc în inima ta, nu o refuza.

Etapele vindecării

„Din punct de vedere psihologic, există anumite etape pentru a parcurge travaliul de doliu. Acestea au fost descrise de psihiatrul Elisabeth Kubler-Ross. Prima etapa este negarea. Negi pentru a te apara de durere şi încerci sa revii la momentele de dinainte. Apoi apare furia – faţa de persoana care te-a parasit sau chiar pe Dumnezeu daca cel drag a murit. Este, de fapt, un lucru normal, pentru ca sub furie se ascunde durerea. A treia etapa este negocierea, ca forma de a compensa. Încerci tot felul de tertipuri ca sa remediezi situaţia. Fie te gândeşti la o împacare sau retraieşti trecutul şi încerci sa gaseşti o cale de a face lucrurile astfel încât rezultatul sa fi fost altul.
Apoi, urmeaza depresia, atunci când realizezi ca nu se mai poate face nimic. Şi totuşi acest lucru este bun, pentru ca este etapa premergatoare acceptarii, ceea ce înseamna vindecare. Toata lumea parcurge aceste etape, fiecare în ritmul lui. De aceea, nu putem spune cât de lungă poate fi perioada de doliu. Dar un lucru e sigur: dacă durează mai mult de un an, este nevoie de ajutor de specialitate.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!