Cum te comporţi cu un copil mofturos

De Lumea Femeilor pe

Vitrine strălucitoare, reclame la televizor, colegi îmbrăcaţi după ultima modă. Iată tentaţiile care se înfăţişează zilnic ochilor copiilor noştri. Cum să le reziste părinţii?

Învaţă să-i spui Nu

Fiecare copil aşteaptă să obţină de la părinţii săi tot ce îşi doreşte. Dar, dacă obiectul dorit nu este pe lista de priorităţi sau nu este considerat destul de potrivit pentru vârsta celui mic, părinţii trebuie să-i dea un răspuns negativ. Copilul nu trebuie să-şi formeze convingerea că fiecare dorinţă a sa va fi îndeplinită, pentru că nu va învăţa niciodată să preţuiască lucrurile la adevărata lor valoare. Ceea ce creează posibilitatea ca, în timp, copilul de astăzi să devină un adult mereu nesatisfăcut.

Şi atunci, ce e de făcut? Trebuie să-i explici în cuvinte simple de ce nu va primi obiectul dorit. Odată ce a primit o explicaţie, va accepta mai uşor refuzul. În schimb, dacă cedezi de fiecare dată, micuţul „despot” va învăţa că a face o scenă este cel mai bun mod de a câştiga, iar data viitoare va mări numărul decibelilor.

Ajută-l să depăşească deziluzia

Chiar dacă înţelege de ce nu i se face pe plac, copilul tot va suferi. Dar îl poţi ajuta să depăşească „durerea”. Cum? Arătându-i întreaga ta compasiune. Iar dacă îşi doreşte foarte tare o jucărie, dar nu poţi să i-o cumperi pentru că este scumpă, iar o cheltuială în plus nu este exact ceea ce-ţi doreşti, îi poţi propune să participe şi el la achiziţionarea obiectului dorit.

Adică să contribuie şi el cu banii din puşculiţă, adunaţi cu atâta trudă. Astfel va învăţa mai repede să preţuiască obiectul primit şi, mai mult decât atât, va înţelege că pentru orice plăcere, cât de mică, trebuie să faci economii din timp.

Ia-l cu tine la cumpărături

Multe capricii ascund dorinţa firească a copiilor de a avea ceea ce prietenii au deja. Însă nu trebuie să cedezi dorinţelor lor de teamă că s-ar putea simţi diferiţi de colegii lor. Modul corect de a-l face să crească fără complexe este acela de a-l ajuta să înţeleagă care sunt adevăratele posibilităţi financiare ale părinţilor.

Firesc, în explicaţiile tale trebuie să foloseşti termeni adaptaţi puterii lor de înţelegere. La 12 ani, dezvoltarea cognitivă a copilului este aproape completă. Începând cu vârsta de 9 ani, copilului i se poate ţine un „discurs economic” destul de complex.

Dar dacă vrei să-l înveţi mai devreme cum stau lucrurile cu banii, poţi începe să-l „sensibilizezi” chiar de la vârsta de 5 ani. Cum? Luându-l cu tine la cumpărături, arătându-i diferenţa de preţ dintre două sau mai multe obiecte şi explicându-i ce te face să alegi un anumit produs. Aşa va începe să înţeleagă de mic conceptul de „cost”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro