Incompatibilităţile din relaţia de cuplu

De Lumea Femeilor pe

Vârstă, aspect, fire – nu aveţi nimic în comun şi, totuşi, vă iubiţi. Foarte bine! Dar pentru ca relaţia voastră să poată rezista, trebuie să «lucraţi» asupra punctelor comune. Află care sunt avantajele,
dezavantajele şi ce ai de făcut ca să fiţi împreună şi la adânci bătrâneţi.

Când erai mică, visai să te măriţi cu Făt-Frumos: blond, cu ochi albaştri, statură impunătoare şi zâmbet fermecător. Apoi, ai descoperit că te poţi îndrăgosti şi de colegul de bancă sau de vecinul de palier.

Şi, aşa de mare a fost iubirea voastră, încât v-aţi căsătorit după numai câteva luni, fără a analiza în amănunt dacă sunteţi făcuţi unul pentru altul. Abia apoi ai descoperit că aveţi foarte multe puncte diferite. Mai multe chiar decât cele comune. E chiar atât de grav?

Tu – matinală, el- pasăre de noapte. Sau invers…

Vă întâlniţi doar între două treburi: tu abia te-ai întors de la serviciu şi vrei să te prăbuşeşti pe canapea, iar el nu-şi găseşte starea şi fuge la sală. Sau, în timp ce tu încerci să dormi, el se bucură că va urmări jurnalul de ştiri de la miezul nopţii… în linişte.

Pot apărea probleme? Da: un stil de viaţă total opus (şi nu vorbim de situaţiile temporare sau independente de voinţa voastră, cum ar fi turele de noapte de la serviciu) poate ruina anumite aspecte ale vieţii voastre de cuplu. Poate că sunteţi legaţi de o mare pasiune, dar nu veţi găsi niciodată timpul necesar şi posibilitatea de a o dezvolta împreună.

Avantaje. Plictiseala nu ar trebui să fie o problemă pentru voi, aşa ocupaţi cum sunteţi. Ceea ce este extrem de important: evitarea rutinei este aproape mereu un lucru pozitiv, pentru că menţine la cote maxime erotismul dintre voi.

Dezavantaje. Poate fi foarte frumos, o vreme, să vă întâlniţi pe fugă, să faceţi dragoste pe furate, ca doi amanţi, să vă căutaţi şi să vă doriţi. Dar e o situaţie foarte puţin practică atunci când vreţi să construiţi o relaţie şi mai stabilă sau să faceţi un copil. Astfel încât va trebui să faceţi un compromis. Cu atât mai mult cu cât copiii au nevoie de un stil de viaţă stabil şi de reguli.

Sfatul nostru. Dacă pur şi simplu nu reuşiţi să vă sincronizaţi programul, încercaţi cel puţin să vă creaţi spaţii şi câteva ore comune, în care să faceţi împreună lucrurile care vă plac amândurora.

El- ursuz, tu – Jovială. Sau invers…

Poate, pentru tine, casa ta ar trebui să fie un port la mare. Poate, pentru el, ar fi de ajuns doar două farfurii şi pahare. Sau, din contră: el invită toată „gaşca” să vadă meciul de fotbal la voi, în timp ce tu, închisă în dormitor, ai vrea să poţi intra să-i dai afară pe toţi. Ce viaţă infernală!

Avantaje. O relaţie între două persoane cu caractere diferite poate fi foarte distractivă, pentru că, să fim sincere: atunci când trăieşti lângă o persoană identică, e foarte plictisitor! Toate pot funcţiona ca la carte, cu o singură condiţie: la bazele acelui cuplu trebuie să existe un proiect de viaţă comun.

Dezavantaje. În filmele americane, deseori auzim invocat ca motiv de divorţ „nepotrivirea de caracter”. E adevărat că, în timp, aceste diferenţe ale felului de a fi pot crea adevărate probleme. Pasiunea poate dispărea în timp, iar cei doi pot ajunge să nu se mai suporte. Iată de ce au nevoie de o mare capacitate de adaptare, pentru a le depăşi.

Sfatul nostru. În loc să încercaţi să vă schimbaţi reciproc, ar fi mai bine să vă amintiţi ce v-a plăcut atât de mult la partener, la început. Şi, dacă uneori, comportamentul lui te scoate din minţi, spune-i-o direct, fără a te mai măcina atât.

Tu – minionă, el- foarte înalt. Sau invers…

Diferenţele de natură fizică sunt cele care au preocupat cel mai puţin experţii în probleme de cuplu. Atâta vreme cât vă placeţi reciproc şi vă doriţi în continuare, nu are nici o importanţă dacă tu ai un metru jumătate şi el doi metri. Sau invers. Sau că tu ai 45 de kilograme şi el a depăşit suta.

Avantaje. Fără nici un dubiu, punctul vostru forte este erotismul. Tuturor ni s-a întâmplat să cunoaştem cupluri aparent nepo-trivite din punct de vedere somatic, dar care, atunci când se văd, fac să sară scântei de pasiune. Pe probleme de „chimie” nu se poate discuta.

Dezavantaje. Problemele sunt după colţ pentru voi, dacă dife-renţa fizică este determinată de un stil de viaţă diferit. Cazul cel mai întâlnit este greutatea excesivă sau prea scăzută cauzată de modul de alimentaţie sau de obiceiurile contrastante. Mai devreme sau mai târziu, unul dintre voi s-ar putea să-şi dorească alături un tip tonic – şi nu un grăsuţ care se îndoapă fără reţineri, o femeie cu forme normale – şi nu o „radiografie”.

Sfatul nostru. Nu asculta criticile care vin din exterior: dacă prietena ta te întreabă dacă nu te simţi stânjenită să ieşi cu acel „dop”, probabil că este geloasă pe relaţia voastră. Dar dacă partenerul tău este cu adevărat supraponderal, pune-l la dietă.

Foto: Shutterstock

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită