Relaţii: Ce faci cand romantismul a dispărut?

De Libertatea pentru femei pe

„Nu mai este ca înainte”. Nici nu mai e nevoie să spui. Este parcă de la sine înțeles că serile romantice, surprizele plăcute din perioada de la începutul iubirii voastre nu mai sunt decât o amintire din ce în ce mai ștearsă.
Te-ai putea gândi: „Oare s-a îndrăgostit de altcineva?”. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că lipsa tandreții nu este neapărat un semn de infidelitate, „ci este, mai degrabă, efectul relaxării pe care fiecare dintre noi o simte când este asigurat de confortul iubirii partenerului”.

►Confortul dat de obișnuință

Bineînțeles că la început, în perioada de curtare și la scurt timp după căsătorie, există încă dorința de a-l cuceri pe celălalt, de a te asigura că îl păstrezi lângă tine. Cu timpul, nu mai ești atât de atentă, fiind sigură că iubitul tău îți va rămâne alături. Pe de altă parte, apar griji pe care nu le-ați avut la început – rate de plătit, trebuie să vă ocupați de gospodărie, de copii etc. Iar toate acestea lasă puțin timp pentru romantism. Poate că tu mai visezi la vremurile de la început și ai vrea ca el să fie la fel de iubitor, dar nu mai faci eforturile pe care le făceai atunci pentru a fi plăcută.

►Explicații calme și calde

În plus, dacă soțul tău e ca majoritatea bărbaților, s-ar putea să ducă lipsă de ceva ce am putea numi „gena romantică”. Pur și simplu, nu e născut pentru asta. Nu înseamnă că trebuie să te resemnezi și să suferi în tăcere, dar ține cont de faptul că el s-ar putea să nu se simtă confortabil să facă gesturi tandre. S-ar putea gândi că nu este un comportament demn de un bărbat. Dacă făcea asta înainte, poate că acum este biruit de stres. În plus, dacă uită datele de aniversare, poate este pur și simplu prea zăpăcit. Oricum, este clar că nu își dă seama cât de importante sunt astfel de lucruri pentru tine, pentru că altfel ar face un cât de mic efort. Ar trebui să-i explici (calm și nu să îl cicălești) că ți-ai dori să fiți din nou mai apropiați și cât de mult te-ar ajuta puțin romantism în relație.

►ÎNCEARCĂ SĂ-L (RE)CUCEREȘTI

„Se poate întâmpla ca, după un anumit număr de ani, să mai dispară din tandrețe. Dar, dacă ești sinceră cu tine însăți, vei observa că acest lucru se petrece atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor. Întreabă-te dacă tu ești la fel de atentă cu soțul tău pe cât erai la început. Tu îi mai faci surprize? Mai încerci să îl cucerești? Îi mai pregătești cine romantice ca atunci când îl curtai? Încearcă să faci lucrurile astea și ai să vezi că el se schimbă. Dar, dacă răspunsul la întrebările de mai sus este «da» sau dacă tu ai depus eforturi și totuși el n-a reacționat, atunci aveți o problemă. Ar fi nevoie să comunicați sincer și deschis, să refaceți un set de reguli care să redefinească relația voastră. Ar putea ajuta și un concediu împreună, fără copii. Recomand și terapie de cuplu. În niciun caz, nu îl cicăli și nu îi reproșa mereu că nu te mai iubește”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro