Gelozia din cuplu se poate vindeca. Vezi cum!

De Libertatea pentru femei, pe

Te suspecteaza mereu și vrea sa te verifice? Suferă de o gelozie care pare de nevindecat? Sa nu te gândești ca este o dovada ca te iubește foarte tare. Mai degraba, nu are încredere în sine însuși.
Lipsa stimei de sine la un barbat se poate manifesta prin gelozie nejustificata. Nu îi vine sa creada ca poate avea alaturi o femeie frumoasa care sa îl iubeasca şi nu se gândeşte sa îl paraseasca. Dar, în loc sa creada ca merita dragostea, considera ca partenera îl va parasi când va gasi pe altcineva. Şi tot ce face nu este decât sa încerce sa o forţeze sa ramâna cu el, fapt care va duce la o relaţie tensionata şi poate chiar la desparţire.

Atitudine caldă şi deschisă

Întreaba-l pe soţul tau de ce îi este teama ca te pierde. Îl va ajuta sa vorbeasca despre ceea ce simte. Încearca sa înţelegi care sunt motivele care stau în spatele comportamentului lui. Poate aşa era şi tatal lui. Poate a paţit-o într-o relaţie anterioara şi îi este frica sa nu i se întâmple la fel şi cu tine. Nu încerca sa minimizezi ceea ce simte. Nu îi spune lucruri ca „eşti nebun”, „nu începe iar” etc. Ar fi bine sa ai o atitudine calda, calma şi deschisa discuţiilor.
Reformuleaza ce a spus şi întreaba-l daca ai înţeles bine. Exprima-ţi punctul de vedere într-un mod în care sa razbata dragostea ta pentru el. Daca va putea sa îţi dezvaluie sentimentele şi difi cultaţile prin care trece şi vede ca tu îi eşti alaturi, s-ar putea sa treaca mai uşor peste crizele de gelozie sau chiar sa uite de ele.

O persoană pe care se poate conta

Ar fi bine sa-i fii alaturi atunci când are nevoie sau te solicita – sa îi raspunzi la telefon când te suna sau sa faci ceea ce te-a rugat. Nu este uşor, mai ales în cazul în care este foarte insistent. Dar, daca îi araţi unui partener nesigur pe el ca pe tine se poate conta, treptat, va începe sa aiba mai multa încredere şi va fi mai puţin banuitor. Analizeaza-ţi comportamentul în mod obiectiv şi vezi daca nu cumva îi dai şi motive sa fie gelos.
În caz ca este aşa, încearca sa schimbi modul în care te porţi cu alţi barbaţi astfel încât sa nu mai trezeşti banuieli. Însa, daca tu nu gaseşti niciun motiv pentru gelozia lui şi încercarile tale par sa dea greş, ar fi nevoie şi de sfatul unui psiholog. Asigura-l ca îl iubeşti şi, mai ales, ca îl respecţi. Ţine minte şi faptul ca, oricât te-ai stradui, schimbarile nu vor aparea peste noapte şi ai rabdare.

Ataşament de tip nesigur

„Gelozia nejustificata nu poate fi semn de iubire ci denota un atașament de tip nesigur. Respectivul barbat are o imagine de sine deteriorata. Îi lipsește conștiința propriei valori. Îl poți ajuta sa aiba o stima sanatoasa de sine și sa nu mai fie atât de gelos. Încurajeaza-l, da-i dovezi de afecțiune în public. Lauda-l pentru orice mica realizare – nu doar în plan sentimental sau sexual, ci, mai ales, în cel social sau profesional. Astfel, îl ajuți sa devina conștient de propria valoare. Va ști sa-și gestioneze mai ușor temerile, va fi mai realist și nu va mai vedea la orice pas un rival. În consecința, nu va mai avea tendința sa fie sufocant, sa te constrânga sau sa încerce sa te controleze, iar tu vei fi mai relaxata. Astfel, relația va avea de câștigat.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!