Există sau nu dragoste la prima vedere?

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Marți, 11 iunie 2019, 13:13

Dragostea începe după ce îndrăgostirea a trecut…  

Psihologul Diana Costache nu crede în dragostea adevărată la prima vedere. Crede însă cu tărie în îndrăgostire.

„Oamenii numesc dragoste la prima vedere ceea ce, de fapt, ar trebui să se numească îndrăgostire, eliberare de hormoni sau atracţie irezistibilă susţinută şi de modelele arhetipale caracteristice fiecărui om. Un lucru e clar, dragostea începe după ce îndrăgostirea a trecut”, spune psihologul.

Cum ne induc în eroare modelele arhetipale?

„Modelul arhetipal se referă la un tipar energetic, la un model de a fi specific feminin şi masculin, adânc îngropat în inconştientul nostru, şi care ne influenţează alegerea partenerilor.

Conform teoriei lui C.G. Jung, fiecare dintre noi are o anima (bărbaţii) sau un animus (femeile), adică un model de femeie interioară sau de bărbat interior. Atunci când cineva rezonează puternic şi se apropie foarte mult de acest tipar pe care tu deja îl conţii, se produc atracţii irezistibile care te pot duce cu gândul la dragostea la prima vedere”, explică Diana Costache.

Psihologul Jeni Chiriac abordează din alt unghi dragostea la prima vedere.

„Întreabă majoritatea oamenilor care merg la prima întâlnire dacă simt dragoste la prima vedere faţă de persoana cu care se întâlnesc, şi-ţi vor răspunde, cel mai probabil, că nu. Întreabă-i însă pe aceştia, după ce formează un cuplu stabil, dacă au simţit unul faţă de celălalt dragoste la prima vedere şi vei primi mai multe răspunsuri afirmative”, precizează psihologul.

De ce se întâmplă acest lucru?

Potrivit psihologului, dragostea la prima vedere o poţi simţi doar printr-o raportare la trecut, atunci când aceasta a fost „verificată”  în timp, dar şi confirmată de celălalt prin acceptul unei relaţii împreună.

Aşadar, dragostea la prima vedere, deşi e „cea mai timpurie” dragoste, poate exista mai curând ca o raportare la trecut pentru că este adesea nevoie de un final fericit.

Cea despre care putem spune că există pe moment, este atracţia faţă de celălalt deoarece aceasta ne captează şi orientează spre posibilul partener şi o posibilă nouă relaţie.

Psihologul concluzionează optimist însă : „Dragostea la prima vedere este o trăire subiectiva. Ea există  în măsura în care reuşeşti să iţi conştientizezi trăirile, sentimentele şi nevoile tale acum şi aici. Acest lucru te ajută să fii spontană şi autentică în alegerea şi relaţionarea cu celălalt. Este de preferat să eviţi  în schimb, pe cât posibil, să iubeşti ideea de a iubi, deoarece dragostea la prima vedere se va transforma în mit”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!