Cum îl faci să te asculte când îi vorbeşti

De Stela Moisescu, pe

Vorbeşti cu el, dar e ca şi cum ai vorbi singură. Nu înţelege ce îi spui deşi îi explici precum unui copil mic. Te ascultă sau nu? Tinzi să crezi că nu, pentru că…
… replicile lui sunt întodeauna scurte şi vagi.

Dacă nu reuşeşti să te faci înţeleasă, chit că îi explici de ce ţi-a plăcut un film sau de ce te-a deranjat comportamentul lui, e clar că ai nevoie de un stil de comunicare diferit.

Schimbă tactica în care comunici cu el, pentru a-l face să te asculte, atunci când îi vorbeşti. Iată şapte sfaturi practice care te vor ajuta să te faci mai uşor auzită şi înţeleasă.

Ce faci când e ocupat şi vrei să vorbeşti cu el

Nu are sens să îl întrerupi din activitate chit că repară instalaţia sanitară, se joacă pe calculator sau nu ştie ce tricou să îmbrace. Autorul Catherine Behan te sfătuieşte în schimb să îl întrebi dacă poţi să îi ceri părerea în legătură cu ceva (nu să „discuţi”) după ce termină ce are de făcut. În multe cazuri îşi va întrerupe activitatea şi îţi va acorda toată atenţia lui, mai mult decât ar fi făcut-o dacă îl întrerupeai direct.

Dacă nu, măcar ştii că veţi vorbi după şi nu vei mai trece prin frustrarea de a încerca să îi spui ceva important, timp în care el te ignoră pentru  ceva ce ţie ţi se pare insignifiant.

Totodată, nu încerca să profiţi de momentele liniştite precum condusul maşinii la o destinaţie sau mesele în doi, pentru a-i vorbi despre ceva negativ.

Ce faci când bate în retragere

Bate în retragere pentru că nu îi place ce spui şi nici cum o spui, aşa că dacă insişti, dar fără să schimbi ceva în abordarea ta, îl vei pierde de tot.

În astfel de momente, cel mai sigur ar fi să îi propui un pact de tipul: „Hai să mai vorbim despre asta după ce…”, iar aici completezi tu cu o activitate relaxantă, cum ar fi un duş în doi după o zi istovitoare.

Un gest inspirat pe care îl poţi face este chiar acela de a-l atinge. O atingere face cât o mie de cuvinte. Aşa îi arăţi că nu eşti pornită pe ceartă şi va fi mai dispus să te asculte şi să coopereze.

Care este tonul pe care trebuie să îi vorbeşti

Bărbaţii tind să vorbească mai tare decât femeile pentru că nu au auzul atât de fin, potrivit studiilor. Poate de aceea iubitul tău ţi-a servit de atâtea ori replica că nu a auzit când i-ai spus lucrul x şi de aceea a făcut lucrul y.

Aşa că nu îţi rămâne decât să eviţi tonul pisicos, dar şi pe cel răstit. Să îi faci nu ştiu ce aluzie într-un supermarket sigur nu va avea rezultatul scontat. Alege mediul şi tonul propice, astfel încât tu să fii în centrul atenţiei sale.

Cum trebuie să te exprimi

Evită introducerile lungi, dacă nu vrei să îl vezi că bate nervos din picior şi îşi întoarce capul, iar când în final zici ce ai de zis, ţi-o retează scurt.

Nu îi place suspansul, mai ales că te vede aşa serioasă, aşa că spune direct ce ai de spus, chiar dacă te temi de reacţia lui. Ea va fi cu atât mai pe palcul tău, cu cât îl ţii mai puţin timp în suspans.

Fii clară şi concisă

Mai bine laşi ironiile fine şi detaliile „semnificative” deoparte, mai ales dacă ai de discutat un subiect delicat. Va aprecia dacă îi spui ce „vrei” şi nu ce crezi tu că „ar fi mai bine”… În primul caz eşti fermă, în al doilea în inviţi practic să te contrazică.

Nu îl mai întrerupe când vorbeşte

Lasă-l să îşi termine ideea chiar dacă ţie ţi-a venit în minte argumentul perfect pe la jumătatea frazei rostite de el. Mai apoi, ideal ar fi să nu îţi construieşti discursurile prea lungi şi să îl antrenezi şi pe el în discuţie, Un sfat ar fi să nu mai spui nimic atunci când tocmai pare că ţi-a dat dreptate. Lasă-l pe el să zică următoarea replică. Tu vei tinde să întinzi coardă şi să îi oferi noi motive să te contrazică, aşa că victoria va fi de scurtă durată.

Ascultă-l

Uneori ceea ce spune parcă trece pe lângă tine şi te opreşti să asculţi doar atunci când ţi se pare că unele vorbe reprezintă de fapt un atac asupra ta. Nu îi mai interpreta spusele şi încearcă să înţelegi tot ceea ce îţi spune, fără orgolii şi fără să cântăreşti în gând ce îi vei spune în continuare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!