10 reguli ca să vă certaţi cu cap

De Unica.ro pe

Disputele din cuplu sunt un fel de negocieri, în urma…

… cărora vreţi să ajungeţi la o înţelegere şi să fiţi siguri că v-aţi făcut înţeleşi.
Iată 10 reguli ca să ajungeţi la rezultatul dorit în cel mai uşor m

Când TU vorbeşti

1. Vorbeşte doar în numele tău

Exprimă-ţi gândurile şi sentimentele, evitând să faci referiri la ce crezi tu că gândeşte sau simte celălalt. Începe referindu-te doar  la tine şi foloseşte expresii de genul: „Eu simt că…” sau „Pentru mine este…”.

2. Referă-te la o situaţie concretă

Nu te repezi la generalizări, ci vorbeşte despre lucruri şi cazuri concrete. Aşa îi va fi şi lui mult mai clar ceea ce vrei să spui.

3. Spune clar ce atitudine te deranjează

Nu folosi cuvinte de genul „tipic”, „plictisitor”, „incapabil”, deoarece acestea nu fac decât să ceară o replică orgolioasă de la partener. Dacă îi spui exact comportamentul care te deranjează, se va simţi mai puţin rănit şi va înţelege.

4. Nu divaga

Dacă aveţi de discutat o problemă importantă, nu amesteca şi alte nemulţumiri ale tale în discuţie, pentru că veţi divaga de la subiect.

5. Fii deschisă!

Spune ce ai pe suflet într-un mod direct, dar fără să jigneşti. Se poate ca el să nu aibă habar de ce se petrece în sufletul şi în mintea ta şi să fie chiar surprins de problemele cu care te confrunţi.

Când EL vorbeşte

6. Arată-i că îl asculţi

Pentru asta, priveşte-l în ochi şi abţi-ne-te să comentezi sau să-l întrerupi. Va vedea că eşti interesată să auzi ce are de spus şi nu porneşti de la premisa că doar tu ai dreptate.

7. Reţine ce este important

Reformulează în cuvintele tale ideile cele mai importante din ceea ce-ţi spune, pentru a nu rămâne loc de neînţelegeri. O mare parte dintre certuri sunt cauzate din înţelegerea greşită a cuvintelor celuilalt.

8. Nu ezita să întrebi

Dacă pentru tine e neclar ce simte el sau ce gândeşte, adresează-i-te direct şi cere-i să-ţi lămurească respectivele probleme.

9. Încurajează-l să-ţi vorbească

Nu adopta o atitudine agresivă şi, dacă vezi că are o altă părere, roagă-l să-ţi explice argumentele lui. Cel mai important e să nu-l laşi să se închidă în el!

10. Nu ignora ce a spus

Explică-i ce crezi sau simţi în legătură cu ce a afirmat, ca să înţeleagă care este efectul cuvintelor sale. După ce disputa a luat sfârşit, ţine cont de ce s-a spus pentru a vă îmbunătăţi relaţia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro