Gwen Stefani şi stilul Harajuku

De Andra Pecingina pe

Ai auzit desigur vorbindu-se despre stilul Harajuku, adoptat de adolescenţii japonezi, şi trebuie să ştii că acest stil a fost intens promovat de cântăreaţa Gwen Stefani. Cele patru dansatoare şi …
… cântăreţe back-up angajate de Gwen se numesc generic „Harajuku Girls” şi vedeta a lansat în 2005 o linie vestimentară şi de accesorii, chiar şi o linie de parfumuri sub numele „Harajuku Lovers”.

Gwen Stefani a explicat schimbarea stilului său vestimentar la începutul carierei solo astfel: „Prima data când am ajuns în Tokyo, în 1996, a fost că şi cum aş fi aterizat pe o cu totul altă planet. A fost o experienţă incredibilă. Am văzut adolescenţii din Harajuku, cu un stil individual şi un fel de a se exprimă prin modă şi am fost încântată că toată lumea de acolo îşi creează singură hainele şi accesoriile. Am observant o influenţa vestică, însă predomina tradiţia vestimentara japoneză şi de asta m-am simţit foarte confortabil acolo.”

Linia de 5 parfumuri este inspirată de cultura pop, urbană, japoneză, dar şi de imaginea celor patru fete din formaţia ei: Maya Chino, Jennifer Kita, Rino Nakasone şi Mayuko Kitayama. „Harajuku Lovers poate fi orice mă inspiră, orice îmi doresc eu. Linia nu are limite şi va continua să se dezvolte.” spune Gwen Stefani.

Gwen Stefani şi stilul Harajuku Harajuku este numele unei zone din Tokyo, numită după o staţie de metrou,  unde se adună acei adolescenţi pasionaţi de modă, rebeli care preferă să poarte haine confecţionate de ei şi refuză influenţele mărcilor mari. Ei aleg piese asortate şi combinate foarte ciudat pentru cei din afara mişcării.

Cele câteva reguli ale modei Harajuku sunt: creativitatea, teatralitatea, încrederea în sine, machiajul negru, imaginea general să fie una drăgălaşă, mix-urile contrastante de culori, forme şi stiluri şi cel mai important, simţul umorului!

Tendinţa a fost creată de modul de viaţă japonez, cu reguli sociale foarte stricte. Harajuku este modul de exprimare al celor cu vârstă sub 18 ani, iar look-urile au nume că Gothic Lolita, Cosplay sau Decora, şi presupun combinaţii vestimentare uşor haotice.

 Gwen Stefani şi stilul Harajuku O Lolita gotică se îmbrăca în negru sau combinaţii de alb şi negru, şi preferă detalii că guler din dantelă înalt pe gât, fustă lungă şi amplă sau dimpotrivă foarte scurtă, machiaj negru. Lolita are că inspiraţie epocă Victoriană.

Fetele Decora aleg să poarte haine în culori puternice: roz, galben, verde sau albastru. Părul lor este vopsit în acelaşi tip de culori electrizante şi prins cu o multitudine de agrafe, iar ciorapii înalţi până la genuchi sunt un accesoriu indispensabil.

Fetele Ganguro folosesc contrastul între faţa puternic bronzată şi părul decolorat. Ele poartă întotdeauna fuste mini sau pantaloni foarte scurţi, şi dfolosesc multe accesorii: cercei, coliere, inele, brăţări. Stilul Ganguro reprezintă răzvrătirea iîmpotriva normelor estetice feminine japoneze, sau asiatice în general: pielea foarte albă, părul castaniu.

Adepţii stilului Cosplay sunt inspiraţi de personaje din jocuri, filme, anime sau manga, şi aleg hainele care să imite acele personaje. Stilul cosplay este cel mai popular, în Tokyo există cafenele în care personalul este îmbrăcat Cosplay, evenimente cu tema aceasta şi cel mai des folosit este stilul personajelor din jocul „Final Fantasy”.  

În România, cântăreaţa Corina s-a lăsat cucerită de stilul Harajuku într-o perioadă, şi asta s-a putut vedea în videoclipul piesei „Overdrive”. În acea perioadă Corina a folosit un stil vesrtimentar puternic inspirat de manga, ţinute de inspiraţie japoneză, cu croieli rigide, machiaj puternic în nuanţe de roşu şi negru şi încălţăminte foarte înaltă şi intens colorată în nuanţe neon.

Tu ce crezi despre acest stil nonconformist? Rebeliune inspirată împotriva tradiţiilor sau circ excentric?

Foto: Mediafax, Northfoto.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro