Cât de important este tatăl în creşterea copilului?

De Lumea Femeilor, pe

Cât contează primele legături cu cel mic
S-au scris şi s-au spus miliarde de lucruri despre relaţia unică dintre mamă şi copilul ei, înfiripată chiar din clipa în care „cel mic” se „anunţă” printr-un test de sarcină. Or, cercetările au demonstrat, fără drept de apel, că şi legătura precoce dintre tată şi „cel mic” este la fel de importantă.
Tot mai mulţi tătici se înarmează cu mult curaj şi intră în sala de naşteri, ca să vadă cu ochii lor miracolul venirii pe lume a bebeluşului lor şi ca să împartă, cumva, suferinţa cu mămica. Unii o ţin de mână, alţii taie personal cordonul noului născut, alţii leşină. Indiferent cât de tari ori slabi de înger sunt, între ei şi nou născut se ţes legături extrem de puternice. Cu nimic mai prejos decât cele dintre mamă şi prunc. Pentru a se ajunge aici, au trebuit spulberate o groază de idei preconcepute, adânc înrădăcinate, apropo de rolul tatălui.

BĂRBAŢII – NIŞTE INCOMPETENŢI NOTORII?

Istoria omenirii ne învaţă că mama este singura  capabilă să se ocupe „aşa cum trebuie” de bebe: ea l-a purtat în pântece, ea îl hrăneşte din trupul ei…  Tata a fost trimis să vâneze şi să aducă lemne de foc. I s-a dat copilul spre a-l ţine în braţe cu maxime spaime şi precauţii – doar e ştiut, e un neîndemânatic. Cam aşa ne-a învăţat tradiţia: în materie de copii, taţii sunt incompetenţi notorii. Doamnelor şi domnilor, să depăşim momentul!

CALM, MAMI! NU ÎŢI „ÎMPARŢI ODORUL” CU TATI

… pentru că între tine şi tatăl copilului există diferenţe ireductibile. La tine în burtică, bebe „înregistrează” deja că există o persoană care „face corp comun cu el”, şi o alta, apropiată de el, dar aparţinând lumii exterioare. Învaţă repede să le distingă. Iar această diferenţă iniţială, fondată pe percepţiile lui corporale, se va perpetua după ce vine pe lume.

SĂ NU-I (MAI) LUĂM DREPT SIMPLI FIGURANŢI…

Astăzi venim, din fericire, cu picioarele pe pământ: specialiştii în domeniu recunosc – şi ne îndeamnă să facem şi noi acest pas – că bebe percepe, chiar din faza intrauterină, un tată prezent şi implicat (nu am subliniat întâmplător cuvântul). Iar după ce s-a născut, aşa mic şi neştiutor cum l-am crede, captează constant „undele” paterne: dacă „are de a face” cu o persoană dispusă şi capabilă să îl asculte şi să-i desluşească nevoile, să răspundă prompt la cererile lui, să-l aline, să îl facă să se simtă în siguranţă. Dovada: la câteva luni, reacţionează la fel de entuziast, fie că îşi revede mama sau tatăl. Nici un motiv de alertă pentru mămici: nu înseamnă că rolurile, în familie, sunt interşanjabile, că taţii pot ţine loc de mame, iar ele îşi vor pierde piedestalul! Înseamnă, pur şi simplu, că cea mai frumoasă „aventură” părintească este cea trăită în trei. Cu „o mami” şi „un tati” diferiţi, dar complementari. Aşadar…

CE ÎNVAŢĂ DE LA MAMI, CE ÎNVAŢĂ DE LA TATI

Mama are tendinţa, instinctiv, de a-şi mângâia şi alinta puiul. Pentru ea, el rămâne o părticică din sine, ea şi bebe se confundă. De aici şi modul în care îi vorbeşte: „Acum păpăm, acum facem băiţă…”. Tatăl îl percepe ca pe o persoană distinctă, cu propria identitate fizică şi psihică: „Acum te ridici în poponeaţă…” . Sau: „Acum băiatul face nani”. Ceea ce ajută copilul, în timp, să devină conştient că nu se confundă cu părinţii, că este o identitate din punct de vedere fizic şi psihic. Îl alintă şi tata, evident, dar el îşi asumă mai mult latura practică: îl învaţă să fie „om de acţiune” – să-şi mute centrul de interes, când ceva îl face să plângă; să pună cuburile unul peste altul; să înoate. Apropo: observând, la bazin, mai mulţi bebeluşi până într-un an, s-a constatat că răspund mai bine la îndemnurile taţilor, decât la apelurile materne! 
Aşadar, doamnelor şi domnilor: diferenţele şi compatibilităţile dintre voi sunt excelente pentru bebe. Îl învaţă că există mai multe modele de comunicare. Că lumea este mare, frumoasă şi musteşte de dragoste părintească.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!