Femeile şi invenţiile lor care au schimbat lumea

.

Inventica nu mai este demult o lume a bărbaţilor. De la un an la altul, femeile inventator câştigă teren, fie că sunt cercetătoare şi lucrează în laboratoare, fie că sunt spirite practice care ştiu cum să îşi simplifice viaţa.
Marile invenţii ale femeilor spun foarte multe despre modul lor de viaţă, despre problemele cu care se confruntau sau despre locul lor în societate. Până la începutul secolului XX, invenţiile patentate de femei sunt legate de creşterea copiilor şi de gospodărie. De la jumătatea secolului XX, creativitatea şi geniul feminin a dat lumii numeroase invenţii în medicină, chimie, fizică sau tehnologia informaţiei.

Primele invenţii vin din America

Ne întoarcem în timp, în 1809, anul în care prima dată o femeie a primit un patent pentru invenţia sa, în Statele Unite ale Americii. Mary Dixon Kies a reuşit să învingă mentalitatea conform căreia numai bărbaţii puteau fi inventatori şi a primit patentul pentru un procedeu de ţesut firele de mătase. Optzeci de ani mai târziu, o altă americancă dă lovitura în universul tehnologiei dominat de bărbaţi şi inventează… maşina de spălat vase. Josephine Cochran nu era inginer, dar îi plăcea să dea petreceri cu zeci de invitaţi şi servitorii ei abia făceau faţă la spălatul vaselor. „Dacă nu a inventat nimeni până acum o maşină de spălat vasele, am s-o fac eu!”, ar fi exclamat Josephine, sătulă de harababura din bucătărie. Şi s-a ţinut de cuvânt! Astăzi, invenţia ei este larg răspândită în casele din Occident şi cucereşte bucătăriile din România.

1903 – ştergătoarele de parbriz

Dacă ni se pare normal ca o femeie să fi inventat sutienul sau maşina de spălat vase, este surprizător faptul că tot o femeie a inventat un accesoriu auto absolut obligatoriu. Mary Anderson obişnuia să folosească des taxiul în interes de serviciu, dar în zilele ploioase o enervau şoferii care se opreau să cureţe parbrizul cu mâna. Tot pe ploaie, a mai suferit şi câteva accidente din cauza vizibilităţii reduse şi atunci s-a hotărât să ia măsuri. Aşa a apărut primul ştergător de parbriz, iar, în zece ani, toate taxiurile din New York erau „echipate” cu invenţia lui Mary.

1913 – „se naşte” sutienul

Ca şi Josephine Cochran, Mary Phelps Jacob a fost una dintre americancele care au schimbat viaţa femeilor din întreaga lume. Ea a inventat sutienul, un obiect absolut indispensabil în garderoba noastră. Mary îşi cumpărase o rochie de seară fină şi decoltată, pe care însă nu o putea purta cu un corset obişnuit, aşa cum era moda vremii. Problema a fost rezolvată repede! Cu două batiste de mătase şi o panglică roz, Mary a „meşterit” sutienul, invenţie pe care a vândut-o pe o sumă frumoasă companiei Warner Corset.

1950 – scutecele de unică folosinţă

Tinerele mămici care folosesc scutecele „pampers” ar trebui să îi fie recunoscătoare lui Marion Donovan. Mamă a doi copii şi sătulă să tot schimbe aşternuturile de câteva ori pe zi, Marion a avut ideea genială de a îmbrăca scutecele obişnuite într-o bucată de plastic. Pentru primul scutec, cusut la maşina ei de acasă, a folosit perdeaua de la duş şi i-a pus numele „bărcuţa”. A pus capse în loc de ace de siguranţă şi a încercat să îşi vândă invenţia unor fabrici, dar nimeni nu a băgat-o în seamă. În câteva luni, a luat patentul şi şi-a deschis propria afacere care a înregistrat imediat succes.
Abia zece ani mai târziu, Victor Mills a folosit ideile lui Marion şi a creat Pampers.

Invenţii din Antichitate

Primele menţiuni despre invenţiile ingenioase şi extrem de utile ale unei femei vin din Antichitate. Născută în Egipt, Hypatia este considerată prima femeie inventator a lumii. La începutul secolului IV a fost unul dintre profesorii apreciaţi ai Universităţii din Alexandria. Hypatia preda filosofia după Platon, matematica şi astronomia şi a inventat un astrolab pentru a calcula poziţia astrelor, un aparat pentru distilarea apei şi diverse instrumente tehnice.

2010 – cancerul, depistat în 6 minute

Cercetătoarea Raluca Ioana van Staden este femeia inventator a anului 2010. Anul trecut a primit trofeul de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva pentru un dispozitiv care poate descoperi cancerul înainte ca boala să se declanşeze în corp. Este vorba de un senzor care poate depista cancerul de sân, de ovare, pe cel gastro-intestinal şi de prostată. Costurile de laborator ale acestui dispozitiv sunt mai mici de 5 lei, iar Raluca van Staden speră ca preţul lui din farmacie să rămână mic, astfel încât să îl poată folosi oricine. În câţiva ani, numărul bolnavilor de cancer poate scădea semnificativ, iar lupta împotriva temutei boli va cunoaşte o transformare radicală. Totul, datorită unei românce!

Cu ce se mai mândresc femeile:

1873
Amanda Jones a descoperit ambalarea în vid a alimentelor;
1949
Virginia Apgar a pus la punct testul prin care se dau note bebeluşilor la naştere;
1956
Bette Nesmith Graham a inventat pasta corectoare;
1969
Ann Moore primeşte patentul pentru portbebe.

Vezi care sunt cei mai mari inventatori romani!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton