Tim Berners-Lee, inventatorul WWW: „Internetul nu mai e ce a fost”

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Miercuri, 07 noiembrie 2018, 14:46
Astăzi, Internetul nu este nici pe departe așa cum își imagina Tim Berners-Lee (inventatorul World Wide Web) că o să fie, în urmă cu 3 decenii. Berners-Lee avertizează faptul că Internetul se află într-un moment de cotitură și se confruntă cu amenințări grave.

Internetul este amenințat de scurgeri de date și știri false

Tim Berners a vorbit săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe, cu jurnaliștii de la CNBC și a avertizat faptul că Internetul se află într-un moment de cotitură și se confruntă cu amenințări grave, precum: influența prea mare a unor jucători din piață, scurgeri de date și știri false.

Tim Berners

Tim Berners: „Pentru o lungă perioadă de timp m-am gândit că dacă va fi gratuit și accesibil pentru toată lumea, atunci oamenii vor face numai lucruri frumoase pe Internet”, a declarat acesta. „Inventatorul WWW” a făcut o listă cu problemele care amenință ideea libertății online. Printre acestea se numără: reclamele deranjante, pericolul publicării datelor personale, hărțuirile, răspândirea mesajelor care instigă la ură și concentrarea puterii în mâinile câtorva companii mari: „Dacă mă întrebai acum 10 ani cum percep eu Internetul, aș fi zis că omenirea va face o treabă bună folosindu-l. Credeam că dacă oamenii vor fi conectați într-o măsură foarte mare, atunci se vor înțelege foarte bine și vor deveni o uriașă forță pozitivă, dar se pare că m-am înșelat”, a declarat Tim Berners.

Tim Berners-Lee consideră că Internetul trebuie readus la scopul său inițial

Tim Berners consideră că autoritățile, companiile IT și utilizatorii trebuie să joace un rol important în încercarea de a readuce Internetul la scopul său inițial. El a lansat un document numit „contractul pentru web”, prin care subliniază principiile pentru protejarea Internetului și marchează dreptul la viața privată.

Citește și: „Geanta care a împărțit Internetul în două tabere. Este albă sau bleu?”

„E cel mai frumos copil din lume? O fetiță de cinci ani din Rusia a cucerit Internetul cu frumusețea ei”

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!