Studiu: Ce grupă de sânge au persoanele cele mai rezistente la COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 16 octombrie 2020, 11:02

În urma mai multor studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că grupa sangvină joacă un rol important în gradul de rezistenţă al oamenilor la infecţia cu noul coronavirus şi poate influenţa apariţia unei forme severe de COVID-19. Conform experților, persoanele cu grupa sangvină 0 sunt mai puţin vulnerabile la COVID-19 şi au o probabilitate redusă de a face forme grave ale bolii.

Aceast lucru s-a stabilit în urma unui studiu danez ce arată că dintre 7.422 de persoane cu rezultate pozitive la testele pentru COVID-19, doar 38,4% au fost grupa de sânge 0. Asta în condițiile în care 41,7% din populaţie are această grupă de sânge. În schimb, 44,4% dintre cei pozitivi aveau grupa A, în timp ce această grupă se regăseste la 42,4% din populaţia daneză, potrivit CNN.

Citește gratuit ediția de octombrie a revistei Unica. O găsești AICI.

Într-un alt studiu, efectuat de cercetătorii canadieni, s-a descoperit că 84% dintre pacienţii diagnosticați cu COVID-19, cu grupele de sânge A sau AB, au avut nevoie de ventilaţie mecanică, în timp ce numai 6,1 % dintre pacienţii cu grupele 0 sau B au necesitat astfel de intervenții medicale. În plus, s-a constatat că pacienții cu grupa sangvină A sau AB au stat mai mult înternați în unitatea de terapie intensivă – 13,5 zile -, comparativ cu bolnavii cu grupele 0 sau B (9 zile).
Citeşte şi: Cum te tratezi acasă dacă ai o formă ușoară de COVID-19. Sfaturile medicului Virgil Musta

Medicii susțin că nu există dubii cu prvire la rezistența al COVID-19 a pacienților cu grupa de sânge 0.

„Nu am niciun dubiu. A reieşit în mod evident că bolnavii cu grupa 0 sunt mai rezistenţi. Trebuie să ne dăm seama de mecanism şi să înţelegem ce se petrece la nivel molecular pentru a vedea cum ne poate ajuta acest lucru în conceperea unor noi scheme de tratament”, a precizat Amesh Adalja de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro