Când se prezintă imaginea unui şef „ticălos”, se conturează imediat două clişee. Mai întâi – bătrânul şef ursuz care dă lecţii celor mai tineri, iar apoi tânărul „lup” ambiţios ….
… care nu iartă nimic, mai ales angajaţilor vechi, care se tem de el. Aceste imagini sunt traducerea unor stereotipuri create de-a lungul timpului între generaţii. Însă, realitatea este şi ea la fel de simplă?
În urmă cu câţiva ani, psihologul W. Ferris împreună cu colaboratorii săi au studiat legăturile dintre vârsta şefilor de echipă şi cea a membrilor. Aceştia au desfăşurat o anchetă în rândul unor infirmiere şef care supravegheau fiecare câte o echipă de infirmiere şi le-au cerut acestora să-şi evalueze subordonatele.
Infirmierele şef au fost grupate în două clase: în prima au fost incluse infirmierele cu vârste sub 40 de ani iar în cea de-a doua clasă, cele cu vârste mai mari de 40 de ani. De asemenea, echipele de angajate au fost şi ele împărţite în două clase, în funcţie de vârsta majorităţii membrelor – prima includea infirmierele cu vârste până în 40 de ani iar cea de-a doua, cele cu vârste peste.
În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că în cazul grupului în care coordonatoarele făceau parte din altă generaţie decât echipa, evaluarea s-a făcut în mod clar mai bine. Din studiu este de reţinut însă, faptul că această diferenţă în apreciere nu provine dintr-o deosebire reală între comportamentele echipelor, ci ca urmare a strategiei de evaluare folosite de coordonatoare. De asemnea, important de observat este şi faptul că acest lucru este valabil în ambele sensuri. Prin urmare, s-ar părea că suntem mai puţin apreciaţi de şef dacă acesta este de aceeaşi vârstă cu noi.
O altă concluzie a studiului este faptul că rezultatul observat de Ferris ar putea fi rodul unei strategii diferite de „compensare” pe care şefii o folosesc cu scopul de a menţine o imagine pozitivă în rândul subordonaţilor, care îi consideră pe aceştia ca făcând parte dintr-o altă generaţie decât a lor.