Stai în picioare la serviciu!

De Erika Chivu pe

Pentru că statul pe scaun perioade îndelungate este periculos şi mai obositor decât ai crede, mulţi oameni preferă să lucreze stând în picioare, o modă care a revenit după câteva secole.
„Scaunul de la birou este cel mai mare duşman al tău”, spune Olivia Judson, biolog şi jurnalist american, pe blogul său de pe site-ul New York Times. Statul pe scaun este periculos pentru sănătatea ta, chiar dacă, atunci când pleci de la birou eşti o persoană activă. O oră la sală sau 30 de minute de jogging nu pot compensa cele opt ore pe care le petreci zilnic, stând pe scaun.

Probabil îţi vei spune că nu ai de ales, că la job-ul tău e musai să stai pe scaun toată ziua. În aceeaşi situaţie sunt mulţi alţi angajaţi din toată lumea. Probabil că aşa se şi explică multimea de persoane cu obezitate, diabet, varice, tromboză venoasă şi alte boli provocate de statul prelungit pe scaun.

De fapt, fiecare poate să aleagă, spune Olivia Judson în articolul său. Nu trebuie să faci sport toată ziua ca să fii sănătos. Ajunge să stai în picioare cât mai mult. Faţă de statul pe scaun, statul în picioare este o muncă intensă pentru corpul tău. Muşchii spatelui, picioarelor şi umerilor trebuie să lucreze ca să-ţi menţii poziţia, iar aceşti muşchi necesită energie pentru a funcţiona.

Conştienţi de acest lucru, tot mai mulţi oameni din întreaga lume îşi înlocuiesc birourile normale cu unele mai înalte, la care să poată lucra în picioare. Ba mai mult, unii folosesc şi o bandă de alergare pe care merg continuu, atât cât stau la job.

Conform Wikipedia, birourile înalte, care nu necesită scaun, erau foarte populare în secolele XVIII şi XIX, mi ales în casele şi birourile celor bogaţi. Astăzi, lucrul din picioare este o modă care îşi face loc, încet, încet printre angajaţii ocupaţi ai multinaţionalelor. În alte ţări, nu este deloc ciudat să vezi un birou înalt şi o bandă de alergat, chiar şi într-un cubicul minuscul.

Printre cei care preferau să lucreze în picioare se numără Thomas Jefferson, Winston Churchill şi Ernest Hemingway, care şi-a scris toate romanele fără să stea pe scaun. Iar în zilele noastre, fostul secretar de  stat american Donald Rumsfeld este faimos pentru că preferă să lucreze la fel, dar şi pentru forma sa fizică de invidiat, în ciuda vârstei înaintate.

În ultimii ani, magazinele de mobilă s-au conformat şi au început să vândă birouri suficient de înalte ca să poţi lucra în picioare. Ba chiar există şi producători de birouri cu înălţime reglabilă. O poţi ajusta în funcţie de înalţimea ta, iar dacă oboseşti foarte tare o poţi coborî la nivelul scaunului.

Chiar dacă la noi nu prea ai şanse să găseşti astfel de birouri, cei care ţin foarte tare la sănătatea lor şi nu se tem de privirile ironice ale colegilor, pot improviza cu o măsuţă de cafea aşezată peste biroul mic. Asta dacă nu vor să-şi comande special un birou pe înălţimea lor. Ideea ar putea fi utilă şi pentru cei cu dureri de spate.

Nu ai posibilitatea să schimbi condiţiile în care lucrezi? Poţi să faci alte schimbări minore în comportamentul tău. Biologul Olivia Judson ne anunţă pe blogul său că cei care se ridică adesea pentru a-şi întinde picioarele au talia mai subţire decât cei care stau pe scaun ore în şir fără să se mişte deloc.

Aşa că însoţeşte-ti colegele în pauza de ţigară, chiar dacă nu fumezi, mănâncă-ţi sandwichul stând în picioare, du-te şi vorbeşte cu colega din biroul alăturat, în loc să-i scrii pe Messenger şi, în general, profită de orice ocazie pentru a te ridica de la birou.

De asemenea, poţi să înlocuieşti scaunul tău cu o minge specială pentru exerciţii, de aceeaşi înălţime. Chiar dacă şi aşa stai jos, măcar vei consuma mai multă energie încercând să-ţi menţii echilibrul şi să ţii spatele drept.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro