Învăţă să te vinzi!

De Unica.ro pe

În ultimele săptămîni am tot avut discuţii legate de cât de dificil este să te vinzi pe tine. Şi recunosc, nu este uşor, dar ai timp să te gândeşti prea mult la lucrurile astea doar atunci când
de fapt nu eşti decis, când încă mai ai altă soluţie, când încă nu doare suficient starea actuală de lucruri. Dacă doare şi te deranjează cu adevărat, poţi face ceva, chiar dacă nu este comod.

Sunt situaţii în care te îndoieşti de tine, mai ales fiind într-un anumit post sau după o experienţă mai neplăcută cu actualul sau fostul angajator, sau după o serie de experienţe neplăcute. Dar chiar faptul că te îndoieşti de tine este primul semnala…că trebuie să faci ceva.  Doar ieşind din zona de confort poţi să îţi construieşti încrederea în tine, doar gândindu-te la multele situaţii din urmă în care ai fost NEVOIT să faci lucruri pe care nu erai obişnuit să le faci.

Îţi propun un exerciţiu, dacă şi pe tine te încearcă teamă de a încerca să faci ceva diferit:

– încearcă să îţi aminteşti situaţiile din viaţa ta în care ai făcut un lucru deşi nu ţi-a fost comod
– cum te-ai simţit după ce l-ai făcut, uitându-te în urmă?
– unde te-a dus ieşirea din zonă comodă, ce te-a învăţat experienţă respectivă?

Iar dacă ar fi să revenim la ideea de a ne vinde, pe noi, în interviu sau chiar înainte de asta, pentru a putea obţine interviul. Hai să ne gândim la toate situaţiile în care de fapt încercam să facem o impresie bună…a se citi…să ne vindem. Aproape în orice interacţiune cu ceilalţi, fie că suntem conştienţi de asta sau nu, încercăm să proiectăm o imagine, să creăm o amprenta în memoria celuilalt.

Oare nu putem să ne vindem sau ne este încă greu să ieşim din zonă călduţă, confortabilă, în care ne-am obişnuit să ne gândim că de aici urmează asteptarea…şi atât. Este o decizie personală, e adevărat, şi poate fi bună atâta vreme cât suntem mulţumiţi cu ea. Dacă totuşi nu ne simţim confortabil cu decizia asta,  soluţia este doar la noi. O căutăm sau o lăsăm ascunsă sub teamă că s-ar putea să ne iasă?

Nimeni nu poate să ne dăruiască, decât noi înşine – şi nimeni nu poate să ne jefuiască, decât noi înşine.- Ernest Holmes 

www.careeradvisor.roArticolul a fost redactat de Mădălina Uceanu – Career Coach, activă de peste 15 ani în domeniul recrutării.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro