Cum știi că ai lipsă de vitamina D

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Vineri, 26 iunie 2020, 15:46

Vitamina D este un nutrient extrem de important pentru organism, dar iarna crește riscul de a nu-i oferi organismului cantitatea necesară. Vezi cum știi că ai un deficit de vitamina D.
Vitamina D ajută intestinele să absoarbă nutrienții, asigură sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar. În lipsa ei, apar insomnia, crampele musculare, oboseala crinică, durerile articulare și musculare, incapacitatea de concentrare, durerile de cap, constipația și problemele cu vezica. Un deficit de vitamina D poate duce și la insuficiență cardiacă congestivă și depresie.
În limite normale, vitamina D menține oasele puternice, protejează împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

De unde iei vitamina D

Razele soarelui produc vitamina D3 în organismul uman, iar cremele cu factor de protecție împiedică asimilarea acestui nutrient. Cel mai bun mod de a-ți lua doza de vitamina D este să lași razele soarelui să pătrundă în locuința ta la prima oră a dimineții. Pentru că acest nutrient este absorbit mai greu în organism, nu este indicat să faci duș imediat după ce te-ai expus la soare.
Trebuie să mai știi că oamenii cu pielea închisă la culoare trebuie să stea mai mult în soare, pentru a asimila vitamina D3. Astfel, în timp ce pentru oamenii cu pielea deschisă sunt de ajuns între 10 și 45 de minute, pentru cei cu pielea închisă sunt necesare aproximativ 2 ore.
Dacă vrei să iei suplimente cu vitamina D, alege D3. Poți crește cantitatea de vitamina D incluzând în alimentația ta pește precum somon, sardine sau ton, gălbenuș de ou sau lapte raw.

Vezi lista cu alimente bogate in vitamina D!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!