Câte organe sunt în corpul uman? Cel mai mare și cel mai mic organ – descoperiri surprinzătoare

.

De la cel mai mic organ al corpului nostru, care se găsește lângă creier, până la cel mai mare organ care ne protejează de mediul înconjurător, corpul uman are un număr impresionant de organe dispuse în sisteme interconectate cu o precizie uimitoare. Află câte organe sunt în corpul uman și cum funcționează!

Primele noțiuni de anatomie sunt surprinzătoare pentru elevi care învață câte organe sunt în corpul uman și cât de complex este întregul organism, construit cu finețe și rigurozitate.

Se spune că avem doar cinci organe vitale, că putem supraviețui fără o mână sau fără un rinichi și cu toate acestea fiecare țesut, fiecare celulă din corpul nostru sunt indispensabile unei vieți normale și sănătoase.

Cel mai mare și cel mai mic organ – descoperiri surprinzătoare

Dacă te-ai întrebat vreodată care este cel mai mare organ al corpului tău, ei bine acesta este pielea. Ea este cel mai mare și cel mai greu organ, scutul nostru împotriva mediului, zidul nostru de apărare. Pielea este totodată și cel mai greu organ, reprezentând 16% din masa corpului, peste 10 kilograme la un adult.

În ultimii ani, însă, se vorbește tot mai mult de un nou organ recent descoperit, care este de două ori mai mare în volum decât pielea. Este vorba de un organ pe care cercetătorii l-au botezat interstițiu iar acesta conectează toate spațiile libere din corpul nostru umplute cu lichid. Țesutul interstițial și lichidul interstițial se găsesc atât între organe și țesuturi, dar și în interiorul acestora. Se estimează că țesutul interstițial constituie 20% din masa corpului, ca atare este considerat cel mai mare organ în prezent.

În ceea ce privește cel mai mic organ, multă vreme s-a considerat că este vorba de timus, situat în cutia toracală între cei doi plămâni. Acest organ are o evoluție surprinzătoare. El crește continuu până la pubertate, când poate atinge aproape 50 de grame, apoi scade treptat până la bătrânețe, când devine tot mai mic, abia sesizabil cu ochiul liber. Timusul joacă un rol important în creștere în timpul copilăriei, dar se atrofiază pe măsură ce devenim adulți și se dezvoltă activitatea hormonală.

Noi cercetări au declasat totuși timusul de la rangul de cel mai mic organ. În prezent, glanda pineală aflată între cele două emisfere cerebrale este considerată cel mai mic organ, cu o greutate de numai 0,1 grame. Multă vreme un mister pentru cercetători, glanda pineală este cea care secretă melatonina, așa zisul hormon al fericirii, și reglează ritmul circadian.

Sistemele corpului uman

Organismul nostru funcționează după reguli bine stabilite și nicio celulă nu este de prisos. Toate organele și țesuturile sunt interconectate și împărțite pe sisteme. Niciun sistem nu funcționează fără celălalte și niciun organ nu își poate împlini toate funcțiile fără ajutorul celorlalte.

Cele 11 sisteme ale organismului:

  1. sistemul tegumentar,
  2. sistemul osos,
  3. sistemul muscular,
  4. sistemul limfatic,
  5. sistemul respirator,
  6. sistemul digestiv,
  7. sistemul nervos,
  8. sistemul endocrin,
  9. sistemul cardiovascular,
  10. sistemul urinar
  11. sistemul reproductiv.
  1. Sistemul circulator

Funcția principală a acestuia este de a transporta oxigenul și substanțele nutritive în corpul prin intermediul sângelui. El conține sistemul cardiovascular (vasele inimii, vasele de sânge și sângele) și sistemul limfatic (produce celule limfocite și conține vasele limfatice, ganglionii limfatici, timusul, splina, amigdalel).

2. Sistemul digestiv

Descompune nutrienții în molecule mici, pentru a hrăni organismul și conține organe principale precum esofagul, stomacul, intestinele și rectul, dar și organele accesorii precum dinții sau pancreasul.

3. Sistemul endocrin

Reglează procesele vitale ale organismului, inclusiv procesul de creștere, al metabolismului sau al dezvoltării sexuale. Organele endocrine secretă hormoni pentru a regla procesele corpului.

4. Sistemul muscular

Permite mișcarea prin contracția mușchilor. Structurile care alcătuiesc acest sistem sunt mușchii.

5. Sistemul nervos

Monitorizează și coordonează funcțiile organelor interne, răspunde la stimulii din mediul extern și este format din creier, măduva spinării și nervi.

6. Sistemul reproducător

Este format din organe care ajută la reproducere precum testiculele și penisul, ovarele, uterul sau vaginul.

7. Sistemul respirator

Oferă organismului oxigenul necesar prin organele respiratorii: plămânii, nasul, traheea, bronhiile.

8. Sistemul osos

Susține și protejează organismul. Este format din oase, articulații, ligamente, tendoane și cartilaje.

9. Sistemul urinar

Prin intermediul acestuia se elimină deșeurile și se menține echilibrul de apă din corp.

10. Sistemul tegumentar

Protejează structurile interne ale corpului prin piele, unghii, păr.

11. Sistemul cardiovascular

Cuprinde inima, sângele și toate vasele de sânge și are drept rol principal asigurarea oxigenului necesar pentru toate țesuturile și organele.

Organe vitale versus organe non-vitale

Am fost construiți de natură cu 5 organe vitale, fără de care nu putem supraviețui. Dacă unul dintre ele este distrus de o boală sau îndepărtat chirurgical, intervine decesul. Toate celelalte organe sunt considerate non-vitale, cu toate acestea, câte organe sunt în corp, toate sunt importante pentru buna funcționare, pentru rezistența, puterea și sănătatea întregului corp.

Cele 5 organe vitale pentru supraviețuire sunt:

Creierul

Considerat centrul de comandă al organismului, creierul este constituit din aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Este o componentă importantă a sistemului nervos central și este responsabil de crearea, trimiterea și procesarea impulsurilor nervoase, de interpretarea senzațiilor, de controlul mișcărilor, dar și al gândurilor și comportamentelor.

Inima

Fără inimă, celelalte organisme nu vor primi oxigen sau dioxid de carbon. Într-o viață medie, inima bate mai mult de 2,5 milioane de ori. Inima este împărțită în 4 camere: atriul drept, atriul stâng, ventriculul drept și ventriculul stâng. Atriul drept primește sânge neoxigenat din corp și îl trimite către ventriculul drept. Acesta îl pompează în artera pulmonară, prin care va ajunge la plămâni, unde se va oxigena. Sângele oxigenat călătorește apoi de la plămâni până în atriul stâng și ventriculul stâng. De aici, ajunge în circulația sistemică.

Rinichii

Scopul principal al rinichilor este de a filtra apa și sărurile din sânge pentru a produce urina. Rinichii produc o enzimă numita renină. Aceasta joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale.

Ficatul

Este cel mai mare organ intern (dacă nu luăm în considerare țesutul interstițial) și ajută stomacul în procesul de digestie. Ficatul filtrează toxinele și reglează nivelul de zahăr din sânge. Printre responsabilitățile ficatului se numără și producția de colesterol, descompunerea grăsimilor și producția de proteine sanguine.

Plămânii

În mod uimitor, corpul uman a fost dotat cu doi plămâni. Dacă unul este afectat, se poate supraviețui ani buni cu un singur plămân. Plămânii sunt cei care trimit oxigenul în sânge și apoi în tot organismul.

Toate celelalte organe non-vitale însumează un număr de 73. Cu toate acestea, corpul nostru ascunde încă multe secrete și este posibil să se descopere noi țesuturi sau organe pe viitor, așa cum a fost descoperit recent țesutul interstițial, în anul 2018. Tot recent, în anul 2017, a fost inclus și mezenterul pe lista organelor, separat de celelalte organe ale sistemului digestiv.

Câte organe sunt în corp!

Câte organe sunt în corpul uman? Cel mai mare și cel mai mic organ – descoperiri surprinzătoare

Deocamdată, numărul acceptat de cercetători este de 78 de organe cunoscute cu certitudine.

Iată câte organe sunt în corp și cum se numesc ele, aranjate în ordine alfabetică.

1.Amigdalele                                            2.Anusul               

3.Apendicele                                            4.Arterele               

5.Articulațiile                                           6.Bronhiile

7.Canalul deferent (parte a cordonului spermatic)

8.Canalele toracice                                   9.Capilarele         

10.Cavitatea nazală                                  11.Celulele sanguine

12.Cerebelul                                             13.Creierul

14.Diafragma                                           15.Dinții

16.Epiteliul olfactiv                                 17.Esofagul

18.Faringele                                             19.Ficatul

20.Ganglionii limfatici                             21.Glandele bulburetrale

22.Glandele mamare                                23.Glanda pineală

24.Glanda pituitară                                  25.Glandele paratiroide

26.Glandele salivare                                27.Glandele suprarenale

28.Glanda timus                                      29.Glanda tiroidă

30.Gura                                                   31.Hipotalamusul

32.Inima                                                  33.Intestinul gros

34.Intestinul subțire                                35.Laringele

36.Ligamentele                                       37.Limba

38.Limfa                                                 39.Măduva oaselor

40.Măduva spinării                                41.Mezenterul (învelișul intestinelor)

42.Mușchii scheletici                             43.Nasul

44.Nervii                                                45.Oasele

46.Ochii                                                 47.Organele genitale

48.Ovarele                                             49.Pancreasul

50.Părul                                                 51.Penisul

52.Pielea                                                53.Placenta

54.Plămânii                                           55.Prostata

56.Rectul                                               57.Rinichii

58.Scheletonul                                      59.Scrotul

60.Sistemul vestibular al urechii          61.Splina

62.Stomacul                                          63.Tendoanele

64.Testiculele                                       65.Traheea

66.Trompele uterine                             67.Țesutul subcutanat

68.Unghiile                                           69.Urechile

70.Ureterele                                          71.Uretra

72.Uterul                                               73.Vaginul

74.Vasele limfatice                              75.Venele

76.Vezica biliară                                  77.Vezica urinară

78.Vezicule seminale

Curiozităţi despre corpul uman

Creierul uman cântărește diferit în funcție de sex, el are 1,600 kg la bărbați și 1,450 la femei.

Creșterea creierului se oprește în jurul vârstei de 15 ani.

Un creier uman generează mai multe impulsuri electrice într-o zi decât toate telefoanele din lume.

Celulele care compun creierul uman pot absorbi de până la 5 ori mai multă informație decât cuprinde toată Enciclopedia Britanică.

Un om uită, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învățat într-o zi.

Câte organe sunt în corp, pentru toate inima pompează 6 litri de sânge pe minut, iar în decurs de 24 de ore nu mai puţin 6 – 10 tone. Pe tot parcursul vieţii prin inimă trec circa 150-250 000 tone de sânge

În decursul a 70 de ani, o inimă normală bate de aprox 3,5 miliarde de ori.

După naştere, pulsul copilului este mai frecvent ca la un adult, ajungând la 140 bătăi pe minut.

În corpul uman există suficient fosfor pentru a crea 250 de chibrituri.

Corpul omenesc eliberează în 30 de minute destulă energie cât să încălzești un litru de apă.

Cea mai mare celulă a corpului este ovulul (200 microni), iar cea mai mică spermatozoidul (60 microni).

Dacă toți cei 600 de mușchi ai corpului uman s-ar încorda în același timp și în aceeași direcție, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

Mușchiul ochiului este cel mai rapid din organism. El se contractă în mai puțin de o sutime de secundă.

Corpul uman are un număr variabil de oase: la naștere scheletul uman numără aproximativ 350 de oase însă în timpul copilăriei o mare parte dintre acestea se unesc, astfel că scheletul tipic uman are 206 oase. Mai mult de jumătate din cele 206 oase ale corpului se găsesc în mâini și picioare.

Mandibula este cel mai dur os din organism.

Absolut toți copiii se nasc fără rotule. Ele se formează complet în intervalul de vârstă de 2 – 6 ani.

Există posibilitatea ca organismul uman să supraviețuiască fară un procent surpinzător de mare de organe interne. Chiar dacă o persoană nu are stomac, splină, 75% din ficat, 80% din intestine, un rinichi, un plămân și oricare dintre organele din zona pelvină și inghinală, ar avea dureri și disfuncții profunde, dar ar trăi o vreme.

Acidul gastric este suficient de puternic să dizolve o lamă de bărbierit.

Un strănut normal depășește 160 km/h, iar tusea măsoară aproximativ 95 km/h.

Creierul funcționează cu aceeași energie ca și un bec de 10 watti chiar și în timpul somnului. De fapt, creierul uman este mult mai activ noaptea decât în timpul zilei.

Până la vârsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor își pierd aproximativ jumătate din papilele gustative.

Trei sute de milioane de celule mor în corpul uman în fiecare minut.

Inima umană creează o presiune suficientă pentru a pulveriza sângele la 10 metri înalțime in afara corpului.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton