Legea concediului medical pentru pacienții cu arsuri grave se schimbă după cazul medicului erou Cătălin Denciu

De Unica.ro, pe

Legea concediului medical pentru pacienții care suferă de arsuri grave ar putea fi schimbată în favoarea acestora după cazul medicului erou Cătălin Denciu, care nu putea beneficia de concediu medical pe toată perioada de recuperare.

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că va adopta un proiect de ordonanță care prevede ca pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată durata tratamentului, până la vindecare, inclusiv în perioada de recuperare.

Acest proiect de ordonanță a fost elaborat în urma cazului medicului erou Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave din cauza incendiului din secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț de anul trecut, din luna noiembrie, când a salvat mai mulți pacienți. O lacună legislativă făcuse să fie imposibil ca acesta să beneficieze de concediu medical pe toată durata de recuperare, după cum arată HotNews.

Modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de arsurile grave (inclusiv pentru perioada de recuperare) să fie de 100% din baza de calcul stabilită prin lege, conform Libertatea.

Citește și: Studiu MedLife: imunitatea anti-COVID-19 oferită de vaccinul Pfizer rămâne puternică și după 6 luni

Citește și: Ce diferențe nutritive există între apa plată și apa minerală

Citește și: Virusul Marburg, descoperit în Africa de Vest. O persoană a decedat și alte 155 au intrat în carantină

Citește și: Primul caz de infectare cu virusul West Nile în România

Legat de situația medicului Cătălin Denciu, Ioana Mihăilă a declarat pentru Agerpres: „În primul rând, nu a rămas încă fără concediu medical. Sperăm că săptămâna viitoare această problemă va fi rezolvată. (…) De îndată ce ordonanţa de urgenţă va fi modificată, recuperarea post-operatorie şi post-tratament a marilor arşi va putea beneficia de zile de concediu medical peste limitele obişnuite”.

Și soția medicului Cătălin Denciu a comentat situația, spunând că este o problemă generală, potrivit News.ro: „Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă”.

Foto – Facebook (Photographe à la Défense/Vincent Bordignon)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!