Stai opt ore cu ochii in calculator!?

De Unica.ro, pe

Am lasat de mult timp in urma scrisorile, cartile si telefoanele. Acum avem calculatorul. Ne ajuta sa comunicam si sa ne facem treaba rapid.
Dar ce e mult strica. Dupa doar doua ore de stat in fata monitorului te poti alege cu dureri de cap si de spate, ochi rosii si uscati.

Ia-te de mana cu alte 60 de milioane de persoane

Specialisti estimeaza ca numarul celor care sufera de Sindromul Privitului la Calculator (Computer Vision Syndrome) se va dubla in urmatorii ani. Petrecem foarte mult timp in lumea virtuala si sanatatea noastra se resimte. Sa nu ne intelegem gresit, calculatorul doar scote la iveala problemele pe care deja le avem cu ochii nostrii. Ochii sunt tot mai obositi si foarte multi oameni poarta ochelari de la varste foarte fragede.

Imaginile de pe un ecran contin miliarde de puncte minuscule, numite pixeli. Sunt atat de mici si de multe, incat ochiul nu le poate vedea. Dar se forteaza sa vada o imagine clara si oboseste foarte repede.

Mai bine sa previi decat sa tratezi

Ca sa nu ai surprize la controlul oftalmologic tine cont de cateva sfaturi:

1. O pauza de cinci minute la fiecare ora de stat in fata calculatorului ajuta ochiul sa se relaxeze. Daca nu ai timp de pauze, clipeste cat mai des si, din cand in cand, pur si simplu inchide ochii.

2. Distanta fata de monitor trebuie sa fie de cel putin 40 de centimetrii, iar ecranul trebuie sa fie sub nivelul privirii. Adica trebuie evitat ca unitatea sa fie sub monitor. Ochii lucreaza mai usor daca ecranul este asezat chiar pe mijlocul biroului, in fata privirii.

3. Orienteaza monitorul in asa fel ca lumina sa nu se reflecte pe ecran. De preferat e ca lumina sa vina din stanga sau din dreapta. Un monitor cu cristale lichide nu reflecta deloc lumina. Nu uita ca ochiul lucreaza cel mai bine la lumina naturala.

4. Redu intensitatea culorii verzi a monitorului tau, care deranjeaza cel mai mult ochiul.

5. Mareste caracterele cand citesti un text la calculator. Ochii tai iti vor multumii.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!