Sănătate: Terapia cu nămol de Techirghiol

De Libertatea pentru femei pe

Dureri de spate, reumatism, infertilitate sau boli respiratorii – toate acestea și multe alte afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul băilor de nămol.
Legenda spune că un bătrân turc orb, Techir, s-a împotmolit pe când mergea cu măgărușul său pe malul lacului. Cu greu a reușit să iasă din nămolul cleios. Dar nu mică i-a fost mirarea atunci când și-a dat seama că ochii lui începuseră să perceapă o rază de lumină, iar picioarele, de multă vreme neputincioase, se lecuiseră ca prin minune. Și de atunci lacul se numește Techirghiol și mulți și-au găsit tămăduirea aici. Aceasta este legenda, dar sigur este că primele tratamente medicale s-au făcut aici în 1893, iar primul sanatoriu a fost înființat în 1899.

► Apă binefăcătoare

Apa de Techirghiol are efecte benefice datorită conținutului său bogat în săruri minerale. Baia poate să fie rece, direct în lac, sau caldă, în cadă sau în bazin terapeutic. Se face progresiv atât ca durată (câte cinci-zece minute, la începutul curei, pentru a ajunge până la o jumătate de oră), cât și ca frecvență (o singură dată pe zi până la trei-patru imersii). Se completează cu expunerea la soare și ungerea cu nămol. După ce ai stat la plajă timp de 15-20 de minute, aplici pe toată suprafața corpului un strat de 1-1,5 cm. Se usucă la soare timp de 15-30 de minute, în funcție de temperatura din exterior. După aceea, intri în lac să te clătești. După ce ieși, îndepărtezi resturile de nămol cu ajutorul unui duș cu apă dulce călduță.

► Împachetări calde sau reci

Împachetarea caldă se face folosind nămol cu o temperatură de 42-45°C. Acesta se întinde pe toată suprafața corpului, din zona cervicală până la picioare. Pacientul este învelit cu un cearşaf și cu o pătură. I se aplică o compresă rece pe frunte pentru a preveni dilatația vaselor cerebrale. Procedura durează 30 de minute. Nămolul se îndepărtează cu un duș cald. După aceea, urmează o aplicație rece scurtă, pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge din cauza temperaturii ridicate. Împachetarea se face o dată la două zile, alternativ cu baia caldă cu apă din lac.

CÂND ESTE RECOMANDATĂ ŞI CÂND NU

Tratamentul balnear la Techirghiol este util în nenumărate probleme de sănătate, cum ar fi:
►afecțiuni reumatismale degenerative sau inflamatorii (artroze, lombosciatică, spondiloză, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă etc.);
►hemipareză în urma unui accident vascular;
►scleroză multiplă;
►Parkinson;
►anexită, dureri la menstruație;
►sterilitate secundară;
►dermatoze, eczeme, urticarie, acnee rozacee;
►boli respiratorii;
►boli endocrine.

! Trebuie să ții cont că există și multe contraindicații. Cele mai frecvente sunt: febra, bolile infecțioase, tumorile maligne, perioada de menstruație, sarcina, lăuzia etc. Pentru a fi sigură că alegi tratamentul potrivit, întreabă medicul înainte să începi o cură cu nămol.

„BOLNAVII AU LĂSAT CÂRJELE AICI”

„Boala cea mai frecventă pentru care ni se adresează pacienții este artroza. Sunt mulți pacienți care m-au impresionat ca evoluție a bolii. Mulți au venit în cărucioare și au plecat la sfârșitul tratamentului pe picioare. Datorită acestui fapt, avem la sanatoriu un adevărat «muzeu» al dispozitivelor de mers: cărucioare, bastoane, cârje, cadre de mers etc. – toate donate de cei care nu au mai avut nevoie de ele. În afară de bolile reumatice, la noi se tratează cele mai diverse afecțiuni și avem anual peste 15.000 de pacienți.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro