Sănătate: Leacul pentru hipertensiune

.

Hipertensiunea poate fi ținută în frâu și cu ajutorul farmaciei verzi. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă câteva plante care pot fi de ajutor. În cazurile ușoare poți hotărî și tu cum să te tratezi, dar dacă problema este mai gravă, trebuie neapărat să ceri și sfatul medicului curant.

► Păducelul, bun pentru cardiaci

Atât frunzele, cât și florile și fructele de paducel constituie unul dintre cele mai importante medicamente de origine vegetală. Este un hipotensiv natural, cu efecte bune și în cazurile ușoare de aritmii cardiace sau arterioscleroză. Ajută la dilatarea vaselor de sânge. Se poate folosi și ca sedativ și antispastic, indicat și în cazuri de anxietate. Se poate face o infuzie preparată dintr-o linguriță rasă de flori și frunze la o cană cu apă. Se bea treptat seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere. Aceasta din urmă se adaugă după ce lichidul s-a mai răcit. Se poate face și tinctură din 20 g flori și frunze de păducel și 100 ml de alcool de 60-70º. Se macerează timp de 10 zile, se strecoară și se pune într-o sticluță închisă la culoare. Se iau 10-15 picături de câte trei ori pe zi, în puțină apă sau pe o linguriță cu zahăr. În cazul bolnavilor cardiaci, această plantă se va folosi doar la recomandarea medicului. Este de preferat folosirea preparatelor standardizate din păducel care se găsesc în farmacii sau magazine cu produse naturale, pentru că acestea pot fi dozate mai precis.

► Talpa-gâștii, efect puternic

Talpa-gâștii este bine-cunoscută pentru acțiunea sa hipotensivă. În plus, are efect diuretic și sedativ puternic, de trei ori mai eficient decât valeriana. Se poate consuma sub formă de infuzie, din trei linguri de plantă mărunțită la o cană cu apă. Din acest ceai se iau trei până la cinci linguri pe zi. Se prepară și tinctură din 20 g de plantă la 100 ml de alcool de 70°. Se lasă la macerat timp de opt zile. Se iau câte 20 până la 40 de picături de trei ori pe zi. Planta intră și în compoziția unor produse standardizate, care se găsesc în comerț. Dacă se rescpectă dozele prescrise, nu prezintă contraindicații și efecte adverse. Nu se va administra hipotensivilor.

CURE DE FOLOS

Infuzia de fructe uscate de coacăz negru e indicată în hipertensiune, ateroscleroză și favorizează eliminarea acidului uric în gută. Se fac cure de câte șase luni pe an. Se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă și se beau trei căni pe zi. Preparatele din nemțișor de câmp au și ele efect de scădere a tensiunii. Se consumă sub formă de infuzie – o linguriță la o cană cu apă. Se beau treptat două căni pe zi. Uleiul esențial pe care îl conțin florile de tei are și el acțiune hipotensivă și ușor astringentă. Se consumă infuzie dintr-o linguriță de flori fără codițe la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi îndulcite cu miere.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton