Home > Sănătate > Valeriu Gheorghiță: media deceselor de COVID-19 din România e de 60 de ori mai mare ca în Portugalia, unde 90% din populație s-a vaccinat
Valeriu Gheorghiță: media deceselor de COVID-19 din România e de 60 de ori mai mare ca în Portugalia, unde 90% din populație s-a vaccinat
Media deceselor de COVID-19 din ultima săptămână este de 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca și de 60 de ori mai mare decât în Portugalia.
Este vorba despre media de decese la un milion de locuitori. Atât Portugalia, cât și Danemarca, au rate de vaccinare de peste 80-90%. Informațiile vin de la Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în Romînia.
„Dacă ne uităm la situația din ultimele zile, vedem că numărul pacienților în ATI e relativ constant”, a explicat Valeriu Gheorghiță, citat de Digi24. „Nu înseamnă că nu sunt pacienți care ajung în ATI. Azi au fost peste 590 de pacienți care au decedat, locul lor a fost luat de alți pacienți care au avut nevoie. În fiecare zi, chiar dacă aparent de la zi la zi numărul pacienților din secțiile ATI e constant, locul celor care decedează este luat de alții care așteaptă în unitățile de primiri urgențe”.
El a mai spus că sunt cazuri în care pacienții ajung la spital cu insuficiență respiratorie și au nevoie să fie internați la ATI încă de la prezentarea la spital. Cei mai mulți care ajung în această situație sunt nevaccinați, pacienți cu diabet, supraponderali sau vârstnici.
Expertul a subliniat: „E cât se poate de evident că acest trend se va menține cel puțin în privința numărului de decese. Evoluția cazurilor grave în ATI și numărul de decese sunt parțial decuplate de numărul de cazuri noi, e o întârziere de două săptămâni între evoluțiile celor două criterii pe care le evaluăm zilnic”.
„E o diferență uriașă între numărul de decese înregistrate la noi și cel al deceselor din țările cu rată mare acoperire vaccinală”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. „Media deceselor din ultimele 7 zile la un milion de locuitori e de peste 50 de ori mai mare în România decât în Danemarca, care are rată de acoperire vaccinală de peste 80% și de peste 60 ori mai mare decât în Portugalia, care are acoperire vaccinală peste 90%. Acestea sunt diferențele între țările cu rată mare de acoperire vaccinală și cele cu rată mică. Evident, în situația actuală nu avem cum să avem predictibilitate din punct de vedere epidemiologic, pentru că imunizarea la nivel colectiv nu e suficient de mare că să putem controla evoluția acestui val epidemiologic”.