Experiențele unui tânăr cu COVID-19 la ATI: „Cei care intră la ATI lasă totul. Acolo, te dezbracă, îți pun pampers, îți pun branule și cateter”

.

Indiferent de vârstă, experiențele pacienților cu COVID-19 care trec prin secțiile de Terapie Intensivă sunt cu adevărat cutremurătoare.

Libertatea a vorbit cu mai mulți oameni care au avut COVID-19 și au fost internați la ATI, despre experiențele prin care au trecut fiecare. În România, peste 1.800 de oameni au fost internați zilnic în secțiile de Terapie Intensivă în ultima săptămână. Experții spun că rata de vindecare a persoanelor care ajung în stadii avansate ale bolii este mică.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a zis că șansele unui pacient să iasă cu bine din ATI sunt de 50%: „1 din 2 pacienți iese bine din terapie intensivă”.

Printre pacienții cu care au vorbit jurnaliștii Libertatea se numără și Bogdan Fediuc, în vârstă de 36 de ani, care a stat la ATI timp de 20 de zile. El a simțit primele simptome de boală la sfârșitul lunii ianuarie 2021. În urma unui test rapid, rezultatul a fost negativ. A început să ia medicamente pentru răceală, dar două zile mai târziu, se simțea și mai rău, saturația lui de oxigen scăzând. Un alt test rapid a ieșit tot negativ. În aceeași zi, a sunat la Ambulanță, și a făcut un test PCR.

Două zile mai târziu, Bogdan Feidiuc își făccea bagajul pentru a merge la spital, deși nu primise rezultatul testului PCR. În data de 1 februarie a acestui an, el a devenit unul dintre puținii tineri diagnosticați cu COVID-19 care a ajuns la ATI la Spitalul Marius Nasta din București. El a rămas internat până la începutul lunii martie, având o afectare pulmonară de 95%.

Citește și: Un preot din Alba Iulia ar fi ținut mai multe slujbe la biserică, deși avea COVID-19

Citește și: Când începe vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Citește și: Valeriu Gheorghiță: media deceselor de COVID-19 din România e de 60 de ori mai mare ca în Portugalia, unde 90% din populație s-a vaccinat

Citește și: Testarea pentru COVID-19 la domiciliu în București se va face după noi reguli

„Luni dimineață îmi scăzuse saturația pe la 89-88”, a povestit el pentru Libertatea. „M-au băgat pe secție, conectat la oxigen din perete. Ce m-a frapat a fost când mi-au luat sânge pentru analize. O aud pe asistentă: «Ia uite ce face COVID-ul!». Se vedeau în sângele din seringă ca niște bucăți mici de grăsime translucidă. Mi-a zis că alea sunt primele semne care duc la tromboză, la cheaguri – ceea ce am avut mai târziu”.

Starea lui s-a înrăutățit rapid, saturația lui de oxigen fiind foarte mică. „Marți spre seară, am început să simt că mă sufoc. Primeam trei-patru litri de oxigen, dar parcă nu erau suficienți. Până noaptea, au tot ridicat nivelul. La un moment dat, oxigenul era la 15 – saturația mea, pe la 86! Ca primă soluție, doctorul i-a zis asistentei să mă pună pe două surse. Dar n-apucă, pentru că vine rezultatul CT-ului și se decide mutarea mea de urgență la ATI”.

Vestea că trebuie să fie internat la ATI l-a șocat pe bărbat. A povestit cum, la fel ca alți pacienți, a trebuit să „lase totul”: „N-am apucat să procesez informația asta. M-a șocat! Mă întrebam ce mi se întâmplă. Am stat pe salon doar o zi și jumătate. Am predat portofelul, telefonul, bijuteriile, hainele, cardul de sănătate. Cei care intră la ATI lasă totul. Acolo, te dezbracă, îți pun pampers, îți pun branule și cateter, pulsoximetru la mână, plasturi de EKG și stai în pat”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton